Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronavirus kan smitta färdtjänstresenärer

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Det är upprörande att personer med funktionsnedsättning ska behöva känna rädsla för coronavirus när de dagligen åker till sitt arbete. Myndigheter uppmanar alla att hålla avstånd när de åker kollektivt, vistas i butiker eller när man träffar andra människor. Detta gäller tyvärr inte fullt ut de som är tvungna att använda färdtjänst i Region Örebro län.

De regler som nu gäller är att färdtjänstresenärer åker i ett fordon tillsammans, med en annan resenärer. Är fordonet en personbild är det då omöjligt att hålla avstånd mellan personerna och samtliga i bilen utsätts för risk att smittas. Vi kan inte utgå från att de som åker färdtjänst är friskare än andra i samhället. En del av de funktionsnedsatta kan ha flera sjukdomar, men som ändå ger dem möjlighet att delta i sitt dagliga arbete. Något som för dem är viktigt då de inte har någon annan sysselsättning.

Vi uppmanar därför Region Örebro län, Länstrafiken samt Örebro kommun att omedelbart förändra detta sätt att färdas och införa ensamåkning i personbilar under den tid som coronaviruset härjar och tills Folkhälsomyndigheten beslutar att samåkning kan ske utan att smitta sker.

Pia Delin

Liberalerna Örebro kommun

2:e vice ordförande Funktionsstödsnämnden

Karolina Wallström

Liberalerna Örebro kommun

Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel