Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Covid 19 är hela världens problem

Replik

I en insändare i NA den 20 maj så menar skribenten ”Hoppfull” att Kina ska betala notan för vad coronapandemin kostar, slutklämmen på insändaren är kanske extra lustig när skribenten skriver att ”så kan det gå i ett slutet kommunistiskt land”. Nu är väl knappast Kina varken speciellt kommunistiskt eller slutet. Vad anbelangar kommunismen så är det väl hart när bara flaggan som är kommunistisk i dag. I själva verket lider väl kineserna under det marknadsliberala oket. Slutenheten är det ju heller mycket med. Det är ju faktiskt så att just därför att Kina är hela världens marknadsplats som viruset har spridit sig så snabbt till alla andra länder.

Frågan om Kina mörkade sjukdomen eller om man initialt inte förstod dess styrka och svårighet att bota vet vi ännu inte. Svaret på denna fråga för vi kanske om ett par år, när sjukdomen har ebbat ut eller kanske aldrig. Att stater försöker att mörka katastrofer har förekommit i alla tider och i alla olika samhällssystem. Skillnaden i dagens samhälle är att sådana försök oftast genomskådas.

Sen till huvudfrågan: Ska Kina stå för notan för vad corona kostar världen? Ja, i så fall bör väl även Kongo ställas till svars för vad aids har kostat världen och kanske Spanien ska betala notan för Spanska sjukan? Nej självklart ska man inte det. Covid 19 är ett stort problem som hela världen kommer att få brottas med nu ett tag framöver. Det är meningslöst att leta efter ansvariga för all denna tragik.

Robert Erickson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel