Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CSN storsatsar på bidragsfusk- studenter polisanmäls

Nu ska studiemedelsfuskarna på Örebro universitet grävas fram – och anmälas.
CSN kontrollerar under våren alla studenter i landet som har fått fullt studiemedel. Fusket beräknas uppgå till 100 miljoner kronor och misstänkta studenter riskerar polisanmälan.

Annons

Med start nästa vecka ska CSN kontrollera samtliga personer som fått studiemedel på heltid under 2009. Uppgifterna jämförs därefter med högskolornas och universitetens registreringar.

CSN har anställt åtta personer som ska arbeta med kontrollerna.

- Vi har en mindre granskning tidigare, och vi tror att ungefär 100 miljoner kronor om året går ut till personer som har fått fullt studiemedel utan att har studerat på heltid, säger Klas Elfving, pressekreterare på SCN.

De studenter som misstänks ha fått mer lån än de har rätt kommer att få ett brev från CSN de närmast månaderna.

- Ungefär hälften kommer att kunna styrka att de har studerat ändå. Men det finns även många som inte har studerat, säger Carina Isaksson på CSN:s utvecklingsavdelning.

CSN räknar med att polisanmäla ett flertal studenter. Enligt bidragsbrottslagen från 2007 har myndigheter en skyldighet att anmäla misstänkta bidragsbrott.

Från och med i höst kommer CSN att göra kontrollerna i anslutning till varje termins slut. Från och med 2012 ska kontrollerna göras löpande under terminens gång.

- Vi tror att studenterna själva tjänar på detta. Om man lämnar rätt uppgifter så minskar ju låneskulden, och man knaprar mindre på det antal veckor man har rätt till lån, säger Klas Elfving.

Bidragsbrottslagen

2 § Den som lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden som han eller hon är skyldig att anmäla enligt lag eller förordning, och på så sätt orsakar fara för att en ekonomisk förmån felaktigt betalas ut eller betalas ut med ett för högt belopp, döms för bidragsbrott till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

6 § Myndigheter som anges i 1 § samt kommuner och arbetslöshetskassor skall göra anmälan till en polismyndighet eller till Åklagarmyndigheten om det kan misstänkas att brott enligt denna lag har begåtts.