Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cupmästaren backar sexsiffrigt

Kif Örebro vann svenska cupen och var femma i allsvenskan. Men det ekonomiska resultatet slutade i förlust.
- Vi går back med ett sexsiffrigt belopp. Nu undrar jag om Örebro inte vill ha damfotboll på toppnivå, säger ordförande Åsa Johansson.

Kif Örebro lever under små omständigheter. Omsätter runt fem miljoner kronor på en säsong, vilket enligt uppgift är den lägsta siffran i hela damallsvenskan.

Fjolåret, som var klubbens mest framgångsrika någonsin, får ändå efterräkningar i ekonomin.

- Jag tycker att näringslivet i Örebro och regionen är väldigt svårflirtat, och undrar varför det är så. Vi har ett starkt elitlag med många goda förebilder, och vi bedriver ungdoms- och talangverksamhet. I jämförelse med herrlagen kostar det våra samarbetspartners väldigt små summor att vara med, men väldigt många väljer ändå att avstå, säger Åsa Johansson.

ÖSK Fotboll omsätter 52 miljoner kronor. Kif Örebro en tiondel av den summan.

- Vi har ett hundratal trogna samarbetspartners som vi är väldigt stolta över. Men vi behöver fler för att kunna utvecklas som förening. En rekommenderad omsättning för en klubb på vår nivå är tio miljoner. Vi tvingas gå runt på halva det beloppet, säger Åsa Johansson.

Klubben har nu anlitat en extern säljare, företaget Signs, för att lyfta intäkterna på marknadssidan.

- Vi jobbar stenhårt med Kif Örebro, men upplever det som väldigt tufft att få ut en enda krona från företagen i stan. Och vi pratar inga stora summor, det är ett jättejobb bara att landa en affär på 5 000 kronor, berättar Marcus Persson, som är företagets ansvarige i Örebro.

Kif sitter på en trupp med tio landslagsspelare på olika nivåer och nationaliteter. Det betyder att halva truppen är landslagsmässig.

- Vi vill förstås få möjlighet att tävla på samma villkor som våra konkurrenter rent ekonomiskt. Att vi redan gör det med mindre medel är en annan sak. I längden är det svårt att utvecklas utan en större organisation, säger sportchefen Nisse Jansson.

Kif Örebro går redan nu ut med uppgiften att klubben med säkerhet kommer att hamna under licensnämndens lupp när bokslutet är klart och inlämnad till fotbollförbundet.

- Så kommer det att bli, men vi jobbar redan nu med den åtgärdsplan som kommer att krävas av oss. Det är ingen kris. Vi vill snarare förebygga för att kunna bli bättre rustade framöver. Och då är kärnfrågan om näringslivet i Örebro är intresserat av att ha damfotboll på elitnivå eller inte. Och det handlar i förlängningen om en jämlighetsfråga. Ska inte flickor ha möjlighet att satsa på fotboll i Örebro, undrar Åsa Johansson retoriskt.