Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adamson: "Det är tjänstefel"

Svenska cykelförbundet vill ge Emma Johansson bästa möjliga uppladdning inför VM. Då hamnar övriga svenska cyklister, bland annat Emilia Fahlin, i kläm. Nu sågar Örebroexperten Anders Adamson upplägget.

Annons
Anders Adamson.

I torsdagens NA, papperstidningen, berättade Emilia Fahlin om sin märkliga uppladdning inför cykel-VM, där damernas linjelopp avgörs på lördag.

Fahlin fick inte komma till det svenska lägret i Léon förrän på torsdagen, och inte till VM-orten Ponferrada förrän på tävlingsdagen. Därmed fick hon, i sitt sjunde världsmästerskap, för första gången ingen möjlighet att testköra banan före loppet.

– Jag har sett banan på video en gång, men det är svårt att bygga sig en uppfattning när man bara ser tomma vägar. Man får ingen känsla. Hur branta är backarna? Vilka punkter är viktiga? När kommer krönen? Vilken svängar är luriga? Och när är det viktigt att sitta med långt framme? Jag vet inte, sa Fahlin bland annat.

Och än värre var det för VM-debutanten Sara Olsson, 24, som körde söndagens lagtempo med sitt stall Hitec Products men sedan tvingades flyga hem till Sverige innan hon på torsdagen fick resa tillbaka till Spanien.

Nu sågas hela upplägget av en av Sveriges främsta cykelexperter, örebroaren Anders Adamson som till vardags kommenterar Eurosports cykelsändningar tillsammans med Roberto Vacchi.

– Man gör inte såhär mot en idrottstjej eller idrottskille. Man ger dem bästa möjliga förutsättningar. Och det är inte att ha flera resdagar och åka till dåliga träningsförhållanden i ett höstlikt Sverige när man finns på plats i ett sommar-Ponferrada. Det gör man inte. Det är tjänstefel, säger Adamson till Eurosports hemsida och fortsätter:

– Min erfarenhet och alla andra idrottsmäns erfarenhet är att resorna är det som suger kraft och energi. Att göra två långa resor samma vecka som man ska prestera så gott man kan – och så dessutom den som har ansvaret för att man ska prestera är den som planerar det – det är helt galet.

För NA berättade Fahlin att hon fått beskedet att hela upplägget med den sena samlingen berodde på att förbundet ändå inte ansåg att de övriga svenskarna inte skulle kunna hjälpa Emma Johansson särskilt mycket på den tuffa VM-banan. Och i andra hand att det handlade om ekonomi. Men enligt förbundet handlar det om att ge Johansson ett lugn i uppladdningen.

– Det är en totalbild på vilken belastning det är för personal och allihopa och då har vi valt att ha fokus på toppen och de som verkligen kan prestera. Vi vill att Emma ska få den uppladdning som är bäst för henne. Därför har hon fått ha lugn och ro här och fokus på sig själv den här veckan, sa svenske förbundskaptenen Martin Vestby, som också är gift med Johansson, till Eurosport på onsdagen.

Han backades på torsdagen upp av förbundets sportchef Jonas Ljungblad.

– När vi är på plats här så kommer man in några dagar innan loppet, så är det för alla. Undantaget är Emma, för att hon har chans på guldet. Det är den vägen vi har valt att gå, säger han till TT.

Förutom Johansson, Fahlin och Olsson består det svenska linjeloppslaget av Sara Mustonen-Lichan, Alexandra Nessmar och Linnea Sjöblom.

NA har förgäves sökt Anders Adamson för en egen kommentar till tumultet.

Mycket mer med Emilia Fahlin inför VM i torsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Emilia Fahlin

Född: 24 oktober 1988.

Proffs sedan: 2007.

Stall: Wiggle-Honda.

Klubb: Örebrocyklisterna.

Meriter: Två U23-EM-silver i tempo. Sju VM, två niondeplatser i tempo som bästa resultat. 17:e i tempot och 19:e i linjeloppet i OS i London 2012. Fyra segrar som proffs, alla i etapploppet Tour de l’Ardèche 2011.

Tidigare VM-resultat: 2008, linjeloppet: Bröt. 2009, linjeloppet: Bröt. Tempoloppet: 27:a. 2010, linjeloppet: 54:a. Tempolopet: Nia. 2011, linjeloppet: 20:e. Tempoloppet: Nia. 2012, linjeloppet: Bröt. Tempoloppet: 30:e. 2013, linjeloppet: Bröt.

Mer läsning

Annons