Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska visade sig vara man - Örebrotjej vann

Örebrotjejen Therese Carlsson tilldelas segern i cykelvasans halva distans, 45 kilometer. Detta eftersom det har visat sig att segraren Lisbeth Iversen aldrig kom till start.- Hon hade överlåtit sin nummerlapp till en man, säger Vasaloppets sportchef Johan Eriksson.

Annons
Bilden har inget med cykelvasan att göra.

Den 16 augusti cyklade Örebrotjejen Therese Carlsson i cykelvasan över 45 kilometer i Gustav Vasas fotspår. I det över fyra mil långa motionsloppet var danskan Lisbeth Iversen överlägsen. Danskan ledde med nästan nio minuter efter den första mellantiden. Det fanns inte mycket att göra åt danskan för övriga cyklister, som enkelt vann loppet. Therese Carlsson hade en tuff kamp med Anette Granat om andraplatsen. Men till slut var det Lindells sport-cyklisten Carlsson som plockade hem silvret, tio sekunder före Granat.

Nu har det visat sig att den överlägsna danskan aldrig kom till start. I förra veckan kom det ett mejl till Vasaloppets tävlingsledning.

- Det kom ett mejl med foto på den som hade danskans nummerlapp på sig. Det visade sig sig att det var en man som cyklade med hennes nummerlapp. Hon hade alltså överlåtit sin nummerlapp till en man. Det är det är mest sannolika. Det har även varit någon funktionär som har hört av sig. Alla måste hämta sin startbevis innan loppet, och det måste danskan ha gjort. Sedan vad som har hänt därefter har vi ingen aning om, säger Vasaloppets sportchef Johan Eriksson.

Händer sådant här ofta?- Inte så ofta åt det hållet. Eftersom det är inte någon tävlingsklass så är inte apparaten lika stor. Vi har inte utrett det här helt klart än. Vi har precis börjat och hoppas kunna kontakta mannen och danskan, säger Eriksson och fortsätter:

- Det som har hänt är naturligtvis inte bra och det är viktigt att vi sänder signaler att det här inte är okej.

I och med det som har hänt så stryks Lisbeth Iversen som vinnare och Örebrotjejen Therese Carlsson tilldelas segern i loppet.

- Jag vet inte vad jag ska säga om det, förmodligen har det gjorts ett namnbyte som inte har registrerats. Vi startade i olika startgrupper och jag såg aldrig till vinnaren. Hen vann med tio minuter, det kändes lite väl mycket. Jag är glad över att jag har vunnit i alla fall, det är inget som jag hade räknat med, säger Therese Carlsson.

Mer läsning

Annons