Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fahlin om taktiken: "Sitter inte och väntar"

I morgon, söndag, kör Emilia Fahlin den historiska första upplagan av damernas Tour de France. Målet: Att fixa seger åt teamkompisen Giorgia Bronzini.

Annons

Örebros proffscyklist Emilia Fahlin är en av sex åkare i sitt stall Wiggle Honda som tagits ut till söndagens historiska tävlingen på Champs-Élysées.

Tillsammans med tyskan Charlotte Becker, italienskan Beatrice Bartelloni, nyzeeländskan Emily Collins och Kathryn Bertine, från Saint Kitts och Nevis, ska Fahlin försöka jobba fram italienska spurtkanonen Giorgia Bronzini, som har dubbla VM-guld på cv:t, till seger.

– Bronzini vann en etapp på girot förra veckan och slog regerande världsmästaren Marianne Vos i spurten där. Nu kommer ytterligare några riktigt duktiga spurtare, som Kirsten Wild, som känns väldigt svårslagen i en spurt som den här. Men vi siktar naturligtvis på att hjälpa Bronzini till seger, säger Fahlin.

Tävlingen avgörs på samma rundbana i centrala Paris, mellan Triumfbågen och Tuilerieträdgården, där herrarnas Tour de France går i mål några timmar senare. Över 13 varv blir den totala sträckan 89 kilometer, och liksom det nästan alltid sett ut i herrloppen sedan 1975 förväntar sig alla en klungspurt när damerna nu intar Champs-Élysées för första gången.

Men Fahlin tror att det kan hända en hel del på vägen.

– Taktiskt är det inte jättesvårt, banan är ju pannkaksplatt och det handlar mest om att hålla sig alert hela tävlingen och få med åkare om det blir större utbrytningar. Standardsaker. Men det kan nog ändå hända en hel del, många är sugna på att ta chansen och visa upp sig. Och vi kommer inte heller bara att sitta och vänta på spurten. Bronzini vet att det gäller att man inte kan satsa allt på ett kort, man måste spela några fler för att öka chanserna att vinna, säger hon.

Så kanske blir det Fahlins uppgift att skapa en utbrytning åt Bronzini. Det kan vara ett scenario Wiggle Honda vill se.

– Det är inte den typ av målgång som jag gillar bäst, eftersom det är gatsten på slutet. För att vinna på gatsten måste man vara ganska tung på cykeln, och jag är en av de lättaste spurtarna i klungan. Därför kommer det bli svårt för mig att besegra de tyngre spurtarna om det blir en klungspurt, men jag ska försöka mitt bästa, säger Bronzini i ett pressmeddelande.

Tävlingen startar 12.45, Eurosport sänder från 13.45, och målgången är beräknad till 14.50.

I torsdagens NA, papperstidningen, fanns en större intervju med Emilia Fahlin inför racet. Den går att köpa som e-tidning nedan.

Mer läsning

Annons