Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelutflykt på banvallen

Ett 20-tal entusiaster anslöt på söndagsförmiddagen för en historisk cykeltur på gamla banvallen mellan Slätebron och Hjärtasjön i Närkesbergstrakten.

Annons

Banvallens räls är borta för länge sedan, men tack vare eldsjälarna, med Eric Renstrand i spetsen, hålls den öppen, tillgänglig och inbjudande för att exempelvis cykla på. Allt sker genom föreningen ASLJ, Askersund Skyllberg Lerbäcks järnväg.

I går inbjöd föreningen till en premiärtur på den östligaste delen av sträckan. En cirka sex kilometer lång färd, och utmed den fanns en hel del järnvägshistorik att delge cyklisterna. Resan startade vid Slätebron och gick sedan vidare till lastplatserna Höjen, Lafallet, Hultabo och med slutstation Hjärtasjön.

Torbjörn Andersson från Svaldre var en av deltagarna:

– När de anordnar något sånt här då ska man vara med. Det här är väldigt positivt, menade han.

Ulf Brohmée har egna minnen från Slätebron där han lekte i 8-10 års åldern:

– Vi klättrade på brokonstruktionen. Det var skitskoj, men jag tror inte att vi fick klättra där, avslöjade Ulf som tagit hustrun Eva med sig på gårdagens utfärd.

Tord Sandgren från Vissboda har också en viss anknytning till sträckan. Hans far Sten Sandgren var den siste trafikchefen på banan, och Tord har som liten åkt med tåget där.

– I folkmun kallade de då, med anknytning till far, bolaget för ”Akta Stens lilla järnväg”.

Ja det var många minnen, fakta, dråpligheter och framtida projekt som kom fram under cykelturen, innan det var dags för grillad korv med dryck vid Hjärtasjön.