Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då är solensstrålar farligast

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Så här i början på sommaren pratas det mycket om att ta det försiktigt med solandet och att man ska skydda sig mot solen.

Vi har ju gått med tröja på oss under flera månader, så vår hud är inte så mottaglig för att exponeras av solstrålning under en längre period nu i början. Det som gör oss solbrända är UV-strålningen (den ultravioletta strålningen).

Stoppas av ozonlagret

UV-strålningen stoppas delvis av ozonlagret och ju längre väg solstrålarna färdats genom atmosfären desto mindre av det skadliga UV ljuset når marken. När solen stiger allt högre på himlen blir solstrålarnas väg genom atmosfären (och ozonlagret) allt kortare, det vill säga mer och mer strålning når jordytan. I Skandinavien är ozonskiktet som tjockast under våren. Det blir allt tunnare under sommaren och når ett minimum under hösten.

Skadlig del

UV-index är ett mått på styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning när den är som intensivast under dagen. Oftast inträffar maximala strålningen mitt på dagen då solen står som högst på himlen. Lågt UV-index innebär låg UV-strålning och därmed mindre risk för skador. Under sommaren är UV-index i Sverige normal mellan 4 och 7 medan man vid Medelhavet har värden mellan 7-10. Läs om aktuellt UV-index på www.smhi.se.