Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då beslutar ÖSK om nya ägare

Nu är det klart när ÖSK ska hålla extrastämma med anledning av förslaget att öppna för nya delägare.

Föreningsstämman ska hållas onsdag den 4 november på Scandic Grand. På dagordningen finns egentligen bara en enda fråga att ta ställning till. Det gäller förslaget om nyemission av aktier i ÖSK Elitfotboll AB med anledning av att riskkapitalbolaget Spelarinvests tänkta återbetalning till sina delägare.

– Föreningens medlemmar ska få säga sitt om förslaget att öppna för externt ägande. Hur stor andel som släpps externt får vi sedan utreda vidare, säger vd Simon Åström.

Bakgrunden berättade NA om den 1 oktober. Ledningen för Örebro Spelarinvest har hittat en lösning för att bryta det låsta läget som uppstått efter nya Fifa-regler angående tredjepartsägande av spelare. Riskkapitalbolaget har genom åren totalt satsat cirka 15 miljoner kronor i spelartruppen. I nuläget finns cirka tio miljoner kronor kvar i kassan. Ytterligare tre miljoner i balansräkningen när kvarstående investeringar i spelare tas med.

Spelarinvest vill nu betala tillbaka stora delar av beloppen till sina cirka 250 aktieägare, närmare 60 procent av satsad summa. I konkret siffra cirka nio miljoner kronor.

För att syftet att stärka klubben ska leva vidare är tanken är att samtliga delägare samtidigt ska erbjudas att överföra sitt utbetalda belopp direkt till ÖSK. Detta ska i så fall ske genom att ÖSK genomför en nyemission i elitfotboll AB, alltså ger ut nya aktier.

– Till extrastämman kommer vi inte att ha alla detaljer klara i upplägget. Men vi vill få besked av medlemmarna om de tycker vi ska jobba vidare mot denna lösning, säger Simon Åström.

I dag är föreningen ensam ägare av elitfotboll AB. Om nyordningen godkänns kommer externa ägare att släppas in.

– Hur stor andel återstår att se. Vi kan ju heller inte exkludera alla andra än Spelarinvests ägare. Det kan ju finnas folk som står utanför i dag som vill hoppa på när möjligheten nu ges, säger Simon Åström som samtidigt är noga med att påpeka:

– Föreningen kommer alltid att ha absolut majoritet i bolaget.

Efter extrastämman får fortsatta utredningar klarlägga alla detaljer kring nyordningen.

Även Spelarinvest måste hålla extra bolagsstämma för att klubba igenom förslaget om återbetalningen av insatserna. Den är planerad till veckan senare, alltså onsdag den 11 november.

Noteras kan också att ett fyllnadsval till ÖSK:s styrelse kommer att ske på den extra föreningsstämman. Det är Efwa Nilsson som då formellt ska väljas in som ledamot efter att ha varit adjungerad tidigare under året.