Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då växer Örebro om Västerås

Om fem år kan Örebro stolt titulera sig Sveriges sjätte största kommun. Det visar en färsk prognos från Statistiska centralbyrån (SCB).

Sveriges befolkning växer så det knakar. De närmsta fem åren beräknas totalbefolkningen att öka med sex procent i hela landet.

Örebro är inget undantag. En prognos från SCB visar att kommunen kommer öka med 11 168 invånare till och med år 2020.

Detta betyder att Örebro kniper platsen som Sveriges sjätte största kommun ifrån Västerås, som endast förväntas öka med strax över 9500 invånare.

Att befolkningen ökar i Örebro är något som kommunstyrelseordförande Lena Baastad (S) varit medveten om länge:

– Vi har kunnat se att vi är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige, och det känns jättekul. Det finns en enorm framtidstro i den här staden.

Men med en ökad befolkningsmängd följer desto större utmaningar – som bostadsbrist och antal förskoleplatser.

– Det är en utmaning som vi klarat av hittills. Det byggs oerhört mycket bostäder nu och de senaste fyra åren har förskoleplatserna ökat med nära 1300 platser. Nu ska vi kämpa för hålla en fortsatt hög välfärd. Örebro ska både ha en social och ekologisk hållbarhet, säger Lena Baastad.