Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagarna blir allt längre

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Att dagarna nu blir allt längre har väl kappast undgått någon och det är just så här i början på året som det är som mest märkbart. Hur stora kan då skillnaderna vara i vårt avlånga land?

I nordligaste Norrland, norr om Polcirkeln, når solen inte över horisonten under nästan en månads tid kring vintersolståndet. Det är ju inte totalt mörker utan man har både gryning och skymning. Efter den 2 januari går det dock fort, dagens längd ökar med åtskilliga minuter varje dag. Mellan 2:e och 3:e januari var skillnaden som störst i Kiruna, då blev dagen hela 21 minuter längre! Nu går det dock inte fullt så fort längre, från måndagen till tisdagen ökar dagens längd i Kiruna med 10 minuter. Det är en kontinuerlig förändring framöver och från slutet av maj går solen inte alls ner under horisonten. Så från noll timmar sol kring jul, till 24 timmar sol vid midsommar, ingen dålig förändring.

Som jämförelse kan vi titta på motsvarande uppgifter för Lund. Den kortaste dagen på året är 6 timmar 56 minuter, medan den längsta är 17 timmar 28 minuter, vilket är en skillnad på lite drygt 10,5 timmar, från midvinter till midsommar.