Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagboken avslöjar det mesta

– När jag stack in huvudet för att tala med tanten så slog hon mig med en rullgardinstång i huvudet, berättar Stig Johansson och skrattar.

Händelsen ägde rum i Örebro när han skulle mäta ut ett piano och en byrå hos en kvinna. Dörren gick inte att öppna så en låssmed tillkallades och fick knacka loss sprintarna. Stig ville tala med kvinnan som var i lägenheten men hon svarade genom att ge honom rejält på skallen.

– Jag fick en bula så jag kunde inte ha hatten på.

Stig Johansson har varit både kronokommissarie i Örebro och polis i Fjugesta. Minnena är många och de finns nerskrivna i dagböcker ända sedan 1942.

– Ja den 11 februari var det och den första dagboken var en tysk fickalmanacka från 1940 som jag fick av en skolkamrats bror, berättar Stig.

Han fick ändra dagarna i den så de skulle stämma med rätt datum.

Ur dagboken: ”Jag var till skolan. Jag fick bokskåpet färdigt. Jag fick världskartorna som jag beställt. Det var ett 50-öres frimärke på dem när de kom”. Så lyder de första raderna skrivna av en 14-åring med skrivintresse. Under de följande 70 åren har Stig noterat händelser, stora som små, väder och vind i sina dagböcker. När han jobbade som polis använde kollegorna honom ofta som källa för väderiakttagelser i Fjugestatrakten. Dagböckerna förvarar han i ett skåp men vet inte när han ska få tid att läsa igenom dem.

Den 27 maj 1959 är ett annat datum Stig minns. Då fick han en anmälan om att en kvinna från Fjugesta saknades av sin man. Hon hittades senare mördad vid Dyltabruk den 25 juni.

– Vi höll på och jobbade med det fallet hela året, säger han.

Det blev upprinnelsen till ett omdiskuterat namn i svensk rättshistoria: Ole Möller som dömdes för mord två gånger. Båda gångerna fälld på indicier. Själv hävdade han att han var oskyldig.

Stig Johansson föddes i sängkammaren på ett torpställe som heter Ersbo i Östernärke mellan Pålsboda och Kilsmo. Här föddes även hans farfar hans pappa och två av hans bröder. Föräldrarna Adolf och Tyra drev ett litet lantbruk under Bysta fideikommiss. Stig var äldst av fyra bröder.

– Det var bra att växa upp här. Vi klättrade i träden som apor och for omkring, säger Stig med ett leende.

Han började skola i Gillberga. Fröken Blom hade respekt med sig. Efter fyra år fick han åka med bilskjuts till Svennevad skola där han gick till 14-årsåldern.

– Jag minns en fotbollsmatch när jag bröt fingret och en barnmorska skulle räta ut det. Det gjorde ont. Sedan fick jag gå till doktorn i Svennevad som gipsade, men det blev aldrig riktigt bra.

Ur dagboken: ”Lördag 11 april 1942. Var till Pålsboda bio och såg ”Första divisionen”. Kostade 50 öre”. Samma år jobbade han en kort tid på torvmossen i Svennevad.

Som 15-åring gick han med i skytteföreningen och hemvärnet. Kyrkoherde Ruben Sandahl var hemvärnsledare.

– Vi stod och väntade utanför kyrkan för när högmässan var slut kom han och delade ut ammunition, berättar Stig och skrattar.

Som 16-åring började han i skogen på gården Käfsterud. Stig var tvungen att visa läkarintyg på att det var ett lämpligt arbete för honom. I september 1944 började han på Svenska häftstiftfabriken i Pålsboda.

Ur dagboken: ”7 maj 1945. Det blev fred i Europa”.

I juli 1946 började Stig köra ut mjölk från Backa gård, en 10-mils tur. Ett år senare ryckte han in i lumpen vid F11 i Nyköping. Drömmen var att få komma till flyget och så blev det.

– Jag körde lastbil och fick köra ut flygare till nattflygningar och vi låg på manöver sex veckor på Gotland, berättar Stig.

På vintern 1947 träffade han sin blivande hustru Kerstin. Hon kastade snöboll på Stig som svarade med att köra ner hennes ansikte i snön. I den snödrivan uppstod kärleken och de gifte sig juldagen 1948. Efter flyttar till Hälleforsnäs och Kilsmo fick Stig en tjänst som polisaspirant i Ramsberg och efter polisskolan i Örebro fick han jobb i Fjugesta och trivdes väldigt bra.

– Men när jag kom hit var det ”vilda västern i Västernärke” med hembränning och tjuvjägare, säger han.

1956 gick så flytten till Fjugesta. Stig jobbade vid polisen till 1966. Därefter blev det kronofogdemyndigheten.

– Det var också ett bra jobb. I början hade vi kontor där Kyrkans hus är i dag. Sedan blev det indraget till Örebro.

Stig Johansson

ålder: Född 1927

familj: Hustrun Kerstin, en son, två barnbarn och tre barnbarnsbarn

bor: Bostadsrätt i Fjugesta

yrke: Polis och kronokommissarie

intressen: Pistolskytte, flygmaskiner, PRO-aktiviteter och folkdans

Detta visste du inte om Stig: Han har skrivit dagbok sedan 11 februari 1942