Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagen tar aldrig slut

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Just nu råder midnattssol norr om polcirkeln, vilket innebär att solen alltid befinner sig över horisonten under ett eller flera dygn. Man kan alltså se solens mittpunkt när den står rakt i norr.

Kring midsommar kan även midnattssolen ses söder om den norra polcirkeln på grund av ljusets brytning i atmosfären. Solskenstiden som SMHI redovisar i olika medier definieras som den tid då direktstrålningen överstiger 120 W/m² och mäts med en pyrheliometer monterad på en automatisk solföljare. Då det är tunna moln framför solen börjar solskenstid registreras ungefär när skuggkonturer blir svagt men dock tydligt skönjbara.

I nästan hela Norrbottens län kan man varje sommar se midnattssolen och ju längre norrut man förflyttar sig dessto längre blir den period då midnattssol förekommer. Kiruna har till exempel midnattssol från slutet av maj till mitten på juli. Trots att det är molnfritt under ett helt dygn får inte orterna med midnattssol alla 24 timmar registrerade då intensiteten av solstrålningen ej uppnår det ovanstående värdet. Motsatsen till midnattssol är polarnatt då solen aldrig går upp över horisonten under dygnet. Detta inträffar under vintern och har som störst utbredning kring jul.