Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att fasa ut ett miljöskadligt avloppssystem

Replik

... på debattsvar om avloppsslam av Leif Sildén och Helena Hasselquist i NA den 7 oktober.

En eloge till Leif Sildén, Helena Hasselquist och andra som tar hand om vårt kiss och bajs på reningsverken runt om i Sverige. De försöker göra sitt bästa med ett system som sedan länge tjänat ut sitt berättigande men de kan inte ändra systemet. Detta får dock inte leda till att de framför felaktigheter som i NA okt 2020, där de hävdar att fosfor är precis som olja en ändlig resurs som kommer att ta slut. Oljan tar absolut slut när vi förbränner den i motorer och värmepannor, varvid den omvandlas till koldioxid. Fosfor däremot är ett grundämne, som inte kan förstöras i bemärkelsen brytas ned till andra ämnen. Däremot kan den förstöras och bli olämplig som gödsel genom att blandas med gifter på reningsverken, antingen sådan som finns i naturen på en del platser såsom kadmium, bly och kvicksilver eller som tillverkas i industrin som PCB, dioxiner, PFAS med flera. Att industrin tillverkar eller har tillverkat dem är skrämmande och än värre är att vi vanligen inte känner till deras potentiella giftverkan, bl and annat som endokrina disruptorer. De skadar vid halter som är så låga att analyser som utförs på reningsverken inte klarar att bestämma halterna. Ännu mindre vet vi om kombinationseffekter mellan olika ämnen i den cocktail av gifter som produceras vid reningsverken och ofta kallas biogödsel. Skitfirmor har specialiserat sig på att kringgå våra lagar och att med saftiga bidrag prångla ut gifterna på mindre nogräknade bönders åkrar.

Konstgödseln i Sverige kommer från Finlands rena fyndigheter, vilket även ger mindre utsläpp av växthusgaser än transporter från Marocko.

En annan felaktighet i Sildéns och Hasselquists insändare gäller kadmium. Gränsvärdet i konstgödsel som används i Sverige är mycket lägre än i Revaqcertifierat slam, nästan lika lågt som i vår urin. Konstgödseln i Sverige kommer från Finlands rena fyndigheter, vilket även ger mindre utsläpp av växthusgaser än transporter från Marocko. Intressant att reningsverkspersonal tar upp växthusgaserna eftersom de släpps ut i stora mängder från de kommunala reningsverken. Trots det är avloppsbranschen inte med i initiativet Fossilfritt Sverige. Hur kommer det sig?

Kadmium är ett stort problem för folkhälsan med 70 000 frakturer/år på grund av benskörhet. Eftersom urin är fri från kadmium och bajset innehåller endast det vi ätit så är industrins bidrag viktigaste källan att åtgärda, så att kadmium i kretsloppet minskar. Varför fortsätter reningsverken att blanda ihop giftigt slam från industri och dagvatten?

Vad gäller slammets innehåll av mullbildande ämnen så finns dessa även i snus, men vem skulle komma på att marknadsföra skadlig tobak med det argumentet. Jobba istället för att ersätta nuvarande miljöskadliga avloppssystem med hållbara lösningar. Minst resurser förbrukas med torra toalettlösningar. De ger även en fantastisk möjlighet till säkra kretslopp av växtnäringen. Passa på nu när gamla avloppsledningar måste bytas eftersom betongrören har åldrats samt vid all nybyggnation. Största hindret är kanske vår sociala acceptans, men när det verkligen krävs förändringar så klarar vi av det. Det har coronapandemin visat!

Lars Hylander

agronomie Dr och Oberoende forskare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel