Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att lösa vargfrågan ekonomiskt ►Urvattnad debatt när rovdjur är på tapeten igen

Replik

... till Lotta Olsson och Caroline Dieker på ”Vi har för många vargar i Sverige”, NA Debatt 15 mars.

Vargen är viktig i ett långsiktigt ekologiskt perspektiv och den har också blivit en oerhört viktig generell symbol för mångfald i ett bredare samhällsperspektiv. Man kan argumentera att ingen i dag levande människa har full koll på betydelsen av just mångfald så bara det är god anledning att gå försiktigt fram med allehanda övergrepp på vår livsmiljö.

Ert påpekande om att genetiskt ”värdelösa” individer bör skjutas bort kan nog accepteras av en bred allmänhet men argumentet att det skulle bli för dyrt för samhället att skydda tamboskap och privata näringsidkare håller inte då det finns en bred folkvilja att bekosta detta via skattsedeln.

Om all energi som läggs på problematisering i rovdjursfrågan istället lades på att hitta lösningar, framförallt ekonomiska lösningar för de få som rovdjur verkligen utgör ett problem för så vore mycket vunnet.

Det handlar alltså främst om näringsidkare med tamboskap och jägare som ser sin livsstil hotad. Dessa två kategorier måste vi respektera och vi måste hitta lösningar som faktiskt kan accepteras av dem, även om det kostar. Kommande generationer lär döma oss hårt om vi inte löser detta som det anstår vår roll som art på planeten.

”Privat skogsägare samt näringsidkare i ’rovdjurstät’ skogsmark”

►Insändare 2: Urvattnad debatt när rovdjur är på tapeten igen

Örebro Nu är Vargdebatten igång igen. Den kommer som ett brev på posten 2-3 gånger per år. Och varje gång blir debatten mer och mer urvattnad.

Nu börjar våra politiker lägga sig i detta ärende utan ett uns kunnande? Tycker nog de skulle ägna sin tid vid skrivbordet åt de viktiga sakfrågorna i samhället. Nämligen skolan, vård och omsorg. Visst jag håller fullständigt med att det är tråkigt när vargen går till attack på en värnlös fårhjord, absolut.

Men att för den skull utrota vargen eller som ett parti i norr som har vargfrågan som nummer 2 i sitt partiprogram tycker jag är att ta i. Och att partiet även vill sätta vargen i hägn. Då måste det väl vara bättre att en gång för alla ta reda på var sker dom flesta tillslagen mot tamboskap okay. Där sätter staten + EU upp ordentliga stängsel åt djurhållaren. Hur svårt kan det vara.

Sedan måste det till en viss av skjutning av varg av andra orsaker men det är en helt annan sak. Frågan vad vi gör med alla skjutglada älgjägare får våra folkvalda ta upp på nästa bystämma?

”Håkan G”

Lillån

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel