Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för glöggmys

Adventstid är tid för glöggmys. Kombinera vintermingel med små och naggande goda tilltugg. Det är dags för glöggkalas.

Annons

Nu går det inte att blunda längre. Hösten övergår i vinter och glöggen har äntrat bolagshyllorna. Det är nu kalendern knökas med basarer, julspel, adventhappenings - och inte minst glöggbjudningar.

Och vi vill ju inte vara sämre. Snarare bättre. Därför har jag i dag totat ihop ett gäng mumsiga tilltugg så att just ditt kalas ska gnistra lite extra i adventsmörkret. För pepparkakor i all ära, men man tröttnar lätt efter en glöggfest eller tre.

Kontraster

Skojiga, fantasifulla och smakrika tilltugg är minst lika viktiga festattribut som partyklänningen. Det må låta kravfyllt och komplexframkallande, men så behöver ingalunda vara fallet. Gott måste inte vara det samma som krångligt.

Den söta, kryddiga glöggsmaken mår däremot bra av lite rejält smakmotstånd. Tänk gärna i motsatsförhållanden här. Sött och salt lirar alldeles utmärkt ihop, det är därför det är så lyckat med den moderna klassikern ädelost och pepparkaka till glögg.

Och lite stuns i kryddningen skadar inte heller. Sötman i glöggen tål mer styrka än man kan tro. En het mango chutney eller stark ost kan göra underverk med julens sötaste dryck. Den djärve spetsar även självaste glöggen med lite het chili. Fräckt och gott!

Bjud hem

Se recepten som inspiration eller följ dem till punkt och pricka om du behöver något att hålla i handen. Det viktigaste är ändå att ta sig samman och bjuda hem lite trevliga människor. Med goda tilltugg och minst lika goda vänner blir adventsmyset till en riktig vinterhit. En nygammal tradition som vi ska vara rädda om.

För det är faktiskt få sociala evenemang som är så enkla att ro i land som ett glöggkalas. Allt man behöver är egentligen en värmeplatta, generösa mängder glögg och riktigt skönt sällskap.

Annons