Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för hastighetsgräns på 40 km timmen genom Stora Forsa !

I dag har ytterligare en allvarlig olycka inträffat på 70-sträckan mellan Brattebobacke och Medevi. Vägen är återigen avstängd på grund av olycka – vilket tyvärr är ett vanligt förekommande fenomen för boende i Stora Forsa.

Undertecknad äger sommarstuga med avfart precis där olyckan skedde den 6 maj. Vägen är starkt trafikerad även i coronatider med ett stort antal lastbilar. Trots fartkameror är den uppmätta medelhastigheten på sträckan för lastbilar 77 km/h och 85 för personbilar. Raksträckan efter att man kommit in norrifrån i Stora Forsa och efter fartkameran söderifrån inbjuder till omkörningar. Jag har själv blivit om körd av både bilar och faktiskt av en lastbil på denna sträcka.

På sträckan genom Stora Forsa ansluter ett 20-tal grusvägar till vägen. För att trafiksäkert kunna svänga in på dessa smala vägar måste hastigheten sänkas till 15 km/h. Detta medför till att sträckans farlighet eftersom främst lastbilar inte kan bromsa ner sin hastighet så snabbt. När det dessutom vid vissa tidpunkter passerar 1 bil i sekunden är risken för seriekrockar stor.

Väg 32 mellan Tranås och Vetlanda är en likande väg men med mindre trafiktryck och 80 km/h som tillåten hastighet, förutom genom alla mindre byar – många mindre än Stora Forsa. Där har trafikverket i nollvisionens namn sänkt hastigheten till 40 km i timmen.

Spar liv – sänk hastigheten genom Stora Forsa till 40 km/ h i nollvisionens namn !

Jonas Forsberg

fritidshusägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel