Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för ordning och reda i röstlokalerna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Vid årets förtidsröstning kommer det att finnas en ordningsman i fler lokaler i år jämfört med 2010. Dessutom måste röstmottagarna som vanligt gå en utbildning.

Förtidsröstningen i Vivalla bibliotek den 1 september 2010 gick inget vidare.

Ett valtält stod för nära röstningslokalen och det var oordning i vallokalen efter att en valskola hållits i skolan tidigare på dagen, och man gick för att rösta efteråt. Det var en orsak till att valet senare fick göras om. Den andra orsaken till omvalet var att 17 felaktiga budröster hade godkänts.

– Där råkade vi ut för sådant vi inte brukar. Vi fick in lika många röster där första dagen som för hela staden i normala fall. Dessutom var det ett 30-tal personer som jublade för att de fick rösta för första gången, säger Robert Österlund, valansvarig på Örebro kommun.

Han påpekar att det inte var någon generell oordning under förtidsvalet förra gången, utan vid ett enda tillfälle, vid en enda tidpunkt.

– Om det blir en valskola i år vet jag inte, det är inte vår business, men det går inte att gå in 30 stycken på en gång som jublar för att de får rösta för första gången. Det är inte riktigt så vi gör i en vallokal, och den glädjeyttringen blev för mycket, säger Robert Österlund och fortsätter:

– Det blir lite mer vallokalsliknande i förtidslokalerna, som det är på valsöndagen. Där blir du inte insläppt förrän det finns en ledig valskärm, säger Robert Österlund.

Man ska också hålla mer ordning i lokalerna vid förtidsröstningen med ordningsmän.

– Vi har haft ordningsmän förr, om vi tar stadsbiblioteket som exempel. Men nu kommer det att finnas en i de här lite större lokalerna. Fast inte i sådana som lilla Vintrosa bibliotek, säger Robert Österlund.

Vad är det för utbildning som röstmottagarna får?

– Det är ingen skillnad mot tidigare år. Alla får en utbildning på två timmar om hur allt går till, säger Robert Österlund.

Även på länsstyrelsen har man utbildning för de 30 rösträknarna på valdagen den 25 maj.

– Vi har utbildningspass i mitten maj som är obligatoriskt. Vi går igenom hur arbetet sker praktiskt och kör lite exempel, säger Richard Linde, valansvarig på länsstyrelsen i Örebro län.

Även om det inte var på länsstyrelsen som felen uppstod som ledde till omval, så använder man sig ändå av erfarenheterna från dessa.

– Vi kommer att ta upp som ett exempel på hur viktigt det här arbetet är när det skiljde en eller ett par valsedlar på mandaten. Vi har alltid med oss erfarenheter från 2010, men det är också viktigt att hålla isär var felen begicks, säger Richard Linde.