Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för räfst och rättarting i regionens styre

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Sjukvården i Region Örebro län har varit felbudgeterad med hundratals miljoner i flera år. Ändå har regionfullmäktige accepterat det regelmässigt i varje årsbudget sen länge.

I augusti i fjol beslutade Hälso och Sjukvårdsnämnden att skyndsamt öppna förlossningen i Karlskoga men ett halvår senare är det enda som hänt att det har flyttats material från Karlskoga BB till USÖ och att barmorskestyrkan minskat. Detta har skett efter att ledamöter från samtliga partier i regionfullmäktige försäkrat att de vill att förlossningen i Karlskoga ska öppna snarast.

Det är en tydlig degradering till följd av att länsklinikerna, med ledningen placerad på USÖ, fått oinskränkt och oåtkomlig makt genom regionsstyrelsens delegeringsordning.

Vi som bor i de norra och västra länsdelarna har sedan länge genomskådat regionens sjukvårdspolitik. De kraftiga nedskärningarna i Lindesberg och Karlskoga måste till bland annat för att kunna betala och fylla upp de nya byggnaderna (H-huset) i Örebro.

Så sent som 2013 fick Karlskoga lasarett sin tredje kvalitetsutmärkelse, men i år blev det ”oplacerat” i Dagens Medicins ranking av sjukhus och nedgraderat till ”Mindre sjukhus” .

Det är en tydlig degradering till följd av att länsklinikerna, med ledningen placerad på USÖ, fått oinskränkt och oåtkomlig makt genom regionsstyrelsens delegeringsordning.

Boende i Örebro län och ledamöter i regionfullmäktige har tidigare hört försäkran från regionstyrelsen att ”vi” ska ha tre akutsjukhus i länet. Numera förvanskat till ”Ett sjukhus på tre ben”.

Jag måste fråga mej själv, övriga länsinnevånare och de 71 ledamöterna i fullmäktige: hur kan det bara få fortgå år efter år?

Ändå kommer jourlinjer i Karlskoga och Lindesberg dras ner så att akutmottagningarna där i praktiken blir helgstängda för (med lätt överdrift) annat än stukningar och magsjuka. Det omöjliggör också att ha förlossningen i Karlskoga öppen. Till det kommer att regiondirektören har anställt Jonas Claesson, som är en välkänd ”nedläggare” av sjukvård i Norrland, till sjukvårdsdirektör.

Trots det totala misslyckandet med ovanstående har regiondirektör Simonsson fått förlängt förtroende av regionsstyrelsen för ytterligare 4 år.

Jag måste fråga mej själv, övriga länsinnevånare och de 71 ledamöterna i fullmäktige: hur kan det bara få fortgå år efter år?

Är ni, ledamöter med makt att förändra och förbättra, intresserade att genomföra det som hela länet begär, en solidariskt genomförd plan som ska ge sjukvård åt alla länsdelar?

Det verkar inte så. Har ni i själva verket gett upp och lämnart all makt åt regionsstyrelsen och direktör Simonsson och hans chefer?

Är det så att ni inte vill riskera era platser genom att krångla och ställa krav på en verksamhet som gagnar alla länets innevånare?

De struntar ju totalt i era uppmaningar och synpunkter! Ändå väljer ni om dem, år efter år även om majoriteterna växlar. Och dessutom ger ni styrelsen ständigt ansvarsfrihet, trots de årliga bristerna och tillkortakommandena, utan att blinka.

Kan det vara för att ni vill lyfta arvoden, sola er i glansen från en tremiljardersinvestering och att USÖ utsetts till landets bästa universitetessjukhus av tidningen Dagens Medicin? Är det så att ni inte vill riskera era platser genom att krångla och ställa krav på en verksamhet som gagnar alla länets innevånare?

Det är faktiskt ni som är den folkvalda församlingen och har ansvaret. Ni har inget att skylla ifrån er på.

Ni folkvalda i regionfullmäktige måste helt enkelt gaska upp er, ta väljarnas förtroende på allvar, göra rätt för era arvoden och ta tag i situationen. Ni får inte acceptera att ständigt bli överkörda av styrelsen och tjänstemannaorganisationen.

Det behövs räfst och rättarting där snarast, annars kommer rensningen att ske i fullmäktige under valet 2022. Det är faktiskt ni som är den folkvalda församlingen och har ansvaret. Ni har inget att skylla ifrån er på.

Låt det inte skena iväg som i Stockholmsområdet där utvecklingen tycks ha gått helt överstyr. Sker det även i vårt län är det helt oförlåtligt.

Ingvar Eriksson

Vänsterpartist från Degerfors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel