Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för tidig frösådd

Den här tiden på året känns trädgårdslivet väldigt långt borta. Fast grunden till vårens och sommarens prunkande rabatter kan faktiskt läggas redan här och nu.

- Det är hög tid att förbereda för frösådderna. Läs på om sortiment och utvecklingstid och se till att beställa hem fröer om du inte redan gjort det, säger Per Brunström, trädgårdskonsulent vid Hushållningssällskapet.

Testa fröerna innan du sår

Så de första fröerna redan nu. Vissa plantor tar längre tid på sig att gro och mår dessutom bra av att ha blivit lite större och kraftigare innan du planterar ut dem i trädgården. Fröer som du kan så redan nu i februari är bland annat tomater, chili, paprika, kronärtskocka, rotselleri, peppar, verbena, pelargon och begonia, men också lejongap, penséer, flitiga Lisa och klockranka.

I en fröpåse kan du hitta mer eller mindre livsdugliga fröer. Naturligtvis är det de livsdugliga man vill åt. För att få reda på vilka av fröerna som är friska kan du lägga ett fuktigt hushållspapper på en stor tallrik. Strö sedan fröerna över. Täck sedan över med lite fuktigt hushållspapper och ställ tallriken på en mörk plats. Efter cirka en dag så har fröerna öppnat sig och du ser vilka som ser bra ut för plantering.

Glöm inte tillskottsljus

Allt som växer behöver ljus. Bäst och billigast är solljuset, men tyvärr räcker det inte till så här års. Tidig frösådd behöver därför växtlampor.

- Det enklaste sättet att få tillskottsljus är att ställa sådderna under lysrör eller lågenergilampor, annars blir plantorna långa och rangliga när de gror. Lysrör och lågenergilampor är bra eftersom de avger mycket ljus, men lite värme. Värme är nämligen inte bra eftersom den gör att plantorna vill ha ännu mer ljus. Dessutom kan för varma lampor ge brännskador på bladen, konstaterar Per Brunström.

Det finns även en del arbete att göra utomhus. Skaka av snön från buskar och häckar. Annars kan tyngden av snön knäcka grenarna. Passa också på att titta till gnagskydden på dina träd och sätt upp fler skydd där det behövs för att skydda trädstammarna. Trampa gärna till snön runt träden så gör du det svårare för sorkarna att ta sig fram under snön.

Skugga med säckväv

När du ändå är ute på tomten kan det vara läge att kolla så att dina växter inte är utsatta för torka. Ja, du läste rätt. Dina växter kan faktiskt torka ut trots att det är vinter.

- Solen är stark och eftersom marken är frusen kan dina växter inte kompensera genom att dricka vatten. Speciellt barrväxter kan få torkskador den här tiden på året. För att vara på den säkra sidan kan det därför vara bra att skugga växterna med säckväv, säger Per Brunström.

Om längtan efter växterna i trädgården blir allt för stark är tulpaner en perfekt tröst. Tjuvstarta våren med tulpaner i vas inomhus. Nu i februari är sortimentet som allra störst.