Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig miljö på nytt demensboende

Sannahed. Arbetsmiljöverket larmar om dåliga arbetsförhållanden på demensboendet Bataljonen. Det nybyggda huset har bland annat dåligt inomhusklimat.

Förra sommaren nyinvigdes demensboendet Bataljonen efter en om- och tillbyggnad.

Ganska omgående upplevde personalen olika problem i sin arbetsmiljö.

Hög temperatur inomhus, samt torr luft har gjort att flera anställda fått besvär. De har drabbats av huvudvärk, ögon-irritation, heshet samt torr kliande och rodnande hud.

Arbetsmiljöverket tror att problemen kan hänga ihop med att fler personer vistas i Bataljonens gemensamma utrymmen än vad lokalerna är anpassade för.

Värme och mögel

De boende vistas inte så mycket i den egna lägenheten utan mer i matsalen och andra gemensamma lokaler.

– De som bor här klarar inte av att sitta själva utan behöver kontakt och närhet till personalen, säger Carina Grönkvist, enhetschef för Bataljonen.

Temperaturen i matsalarna upplevs som hög, trots att inte lokalerna värms upp i någon större omfattning. Ett annat problem rör akustiken i gruppboendet. Även de problemen förvärras på grund av att personal och boende i större utsträckning än vad man hade tänkt sig vistas i de gemensamma utrymmena.

Så det här är ett problem som även rör de boende?

– I allra högsta grad, men nu är det ju Arbetsmiljöverket som har larmat och det är bra att få den draghjälpen, säger Carina Grönkvist.

I Arbetsmiljöverkets rapport hänvisas också till uppgifter från personalen som misstänker att det kan finnas mögel i lokalerna.

Carina Grönkvist säger att hon redan förra året varit i kontakt med Kommunfastigheter och Landstingshälsan, som är kommunens företagshälsovård och berättat om problemen. Än så länge har inte något hänt.

Den 25 november blir det ett möte på Bataljonen där bland andra Jan Öholm från Kommunfastigheter ska medverka. Då dras riktlinjer upp för vad som ska göras för att komma till rätta med problemen.

Arbetsmiljöverket vill senast i slutet av januari nästa år ha en redogörelse av kommunen vad som görs för att förbättra arbetsmiljön på Bataljonen.