Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanne Gråhns om OS-resan: ”Nästan overkligt”

Hon spelade i elitettan för 1,5 år sedan och har aldrig gjort en A-landskamp – men är ändå klar för OS. Kif Örebro-backen Hanne Gråhns kommer vara reserv på plats i Rio de Janeiro.

Annons
Hanne Gråhns.

Vårsäsongen avslutad med en nolla bakåt – efter en perfekt försvarsinsats där gästerna Mallbacken egentligen bara skapade en enda målchans.

Dessutom ett klockrent avstamp för högerbacken Hanne Gråhns, 23, inför hennes största äventyr någonsin. Den 25 juli flyger hon med landslaget till OS i Rio de Janeiro.

Tillsammans med Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg, som tidigare spelat i Kif, Rosengårds mittback Amanda Ilestedt och Göteborgs anfallare Pauline Hammarlund är Gråhns, som kan spela både ytterback och yttermittfältare, reserv på plats till den svenska 18-mannatruppen. Enligt reglementet kan de skrivas in i stället för skadade spelare när som helst under turneringen, ända fram till finalen.

– Vi kommer att vara med laget under hela turneringen och köra alla träningspass tillsammans. När resten av laget ladda för matcher så kommer vi att köra lite extra för att hålla formen och vara redo om det skulle behövas att någon av oss ska spela, säger Gråhns.

23-åringens resa från elitettanspel i Kvarnsveden 2014 och ett långt provspel i Kif vintern 2014/15 till allsvenskt kontrakt, champions league-spel redan första säsongen och karriärens första landslagsläger i vintras är en sannsaga som nu fått ett nytt kapitel.

För trots att Gråhns ännu inte hunnit göra A-landslagsdebut – hon har gjort en landskamp på bänken – kan hon alltså få spela OS.

– Det är jättehäftigt, det känns nästan overkligt. Det är knappt så man förstår, en helt otrolig resa man ska få vara med om, säger Gråhns.

Kif-backkollegan Marie-Ève Nault har motsvarande reservposition i Kanadas trupp, medan Melissa Tancredi och Lisa Dahlkvist är ordinarie i OS-trupperna.

Hela svenska OS-truppen – de 18 ordinarie och fyra reserverna – samlas på Öland den 18 juli för ett fem dagar långt läger som inkluderar en träningslandskamp mot Japan, på Guldfågeln arena inne i Kalmar, den 21 juli. Sedan väntar ledig helg innan flyget lyfter mot Brasilien den 24 juli.

I gruppspelet möter Sverige Sydafrika och hemmanationen Brasilien i Rio den 3 respektive 7 augusti, och Kina i huvudstaden Brasilia den 10 augusti. Två bästa lagen i gruppen, och två bästa treorna sett över tre grupper, avancerar sedan till kvartsfinalerna.

– Om vi får det att stämma som lag tror jag att vi kommer bli riktigt farliga. Jag har förhoppningar om att vi kommer gå långt, säger Gråhns.

Höstsäsongen med Kif drar igång den 27 augusti, med bortamatch mot Piteå. Efter söndagens seger kommer Kif ha maximalt fem poäng upp till tredjeplatsen i tabellen då (beroende på resultatet i kvällens match mellan Eskilstunas och Umeå), med tio matcher kvar att spela.

– Jag har hela tiden känt att vi har potential i laget, det gäller bara att vi plockar fram det. Det har vi gjort på slutet, inte bara i den här matchen utan även i förra även om "förlorade" den med 3–3 på grund av några misstag. När vi håller fokus uppe hela matcherna så är vi bra, säger Gråhns.

Mer läsning

Annons