Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Holmlund är min förebild"

Han är damallsvenskans yngste tränare någonsin och har Kif Örebros Richard Holmlund som förebild.
På annandagen ställs Patric Jildefalks AIK mot Kif på Behrn arena.
– Jag har stor respekt för Kif och tror att de kan ta SM-guld, säger Patric Jildefalk inför premiären till NA.

Annons
AIK:s tränare Patric Jildefalk har Kif Örebros Richard Holmlund som förebild. På måndag ställs de båda mot varandra i den damallsvenska premiären.

Förra säsongen rönte det stor uppmärksamhet i riksmedia när AIK meddelade att man signerat den då blott 23 år gamle Patric Jildefalk som ny tränare för damlaget. Därmed blev Patric den yngste tränaren någonsin i damallsvenskan och debutsäsongen slutade med en åttondeplats för Solna–laget.

Nu, med ett års erfarenhet i bagaget, siktar AIK–tränaren på att ta laget uppåt i tabellen. Första anhalt på säsongen är Behrn arena och Kif Örebro under annandagen.

Vad lärde du dig från debutsäsongen?

– Främst att man som tränare inte ska överskatta spelarnas förmåga att ta ansvar. Så som det såg ut i fjol fanns det knappt någon som klev fram och drev på laget, trots att vi hade flera spelare med rutin. Sedan känner jag mig betydligt tryggare och säkrare i år jämfört med i fjol, säger Patric Jildefalk.

Den rekordunge AIK–tränaren förfogar denna säsong över en relativt tunn trupp, som också är den yngsta i damallsvenskan.

– Vi har flyttat upp två 93:or och en 94:a i a–truppen. I dagsläget har vi bara 15 spelare att tillgå så vi är känsliga för skador. En placering i mittenskiktet känns realisktisk, menar Jildefalk.

AIK:s premiärmotståndare Kif Örebro är dock inte något mittenlag enligt förhandstipsen. De flesta tror på toppstrid för Örebro–tjejerna och Jildefalk är full av beundran för laget och dess tränare Richard Holmlund.

– Jag har stor respekt för Kif och tror att de kan ta SM-guld. De saknar kanske de riktiga spetsspelarna men har ändå massor med kvalitet i laget. Och det är mycket Richard Holmlunds förtjänst.

Ser du Holmlund som förebild?

– Ja, definitivt. Richard är en tränare som tror på sin idé stenhårt och dessutom sprider han en massa glädje till sina spelare. Sedan är han en av de mest framgångsrika inom damfotbollen så självklart ser jag upp till honom.

Träningsförutsättningarna under försäsongen har inte varit optimala för Stockholmslagen där både Djurgården och Hammarbys damlag tvingats skotta snö på egen hand för att kunna träna. Kritiken har varit hård mot huvudstadskommunen, men de bistra förhållandena verkar inte ha drabbat AIK.

– Vi har behövt ställa in ungefär två av 40 träningar. Det är okej med tanke på den vinter som varit. Vi kommer hur som helst att vara väl förberedda när vi kommer till Behrn arena.

Hur slutar premiärmatchen?

Storseger för Kif - 28,6 %

Uddamålsseger för Kif - 47,6 %

Oavgjort - 21,4 %

Storseger för AIK - 2,4 %

120 personer deltog i omröstningen på damallsvenskans upptaktsträff.

Mer läsning

Annons