Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel engagerar sig för näringslivet

 
Val 2014
Visa alla artiklar

NA:s serie om nya namn på valsedlarna fortsätter. Här är porträtteras Daniel Johansson (M), nytt namn på listan och med sina 30 år fyllda yngst av de som kandiderar för Moderaterna i Ljusnarsbergs kommun.

Efter förra valet insåg Daniel Johansson att han ville ge sig in i politiken.

– Det var självklart för mig som egen företagare att det var Moderaterna jag ville engagera mig i. Men det var lite dumt att jag insåg det först efter valet, då fanns det ingen chans att få sitta med i kommunfullmäktige, säger Daniel.

Istället fick han inleda sin politiska bana som ersättare, i kommunstyrelsen, i bildningsutskottet och i det sociala utskottet.

Vad vill du göra åt Befolkningsminskningen i Ljusnarsberg?

– Vi måste satsa mer på näringslivet. Där måste vi trycka mer på det geografiska läget som Ljusnarsberg har. Det är pendlingsavstånd till flera större städer som Örebro, Västerås och Arboga. Det borde vi bli bättre på att marknadsföra.

På grund av befolkningsminskningen är Ljusnarsberg en liten kommun med bland annat rekryteringssvårigheter, hur vill du hantera det?

– Det är också kopplat till näringslivet. Marknadsför man sig rätt så kommer jobben och den rätta kompetensen hit. Men så länge vi hamnar längst ned på alla listor, sämst skola i Sverige och så vidare, så kommer vi inte kunna locka hit folk. Jag tycker att Ronnie Edvardsson (MP) var inne på något bra när han sa att man måste samarbeta oavsett partifärg, det går inte att driva sin partipolitik på samma sätt i en sådan här liten kommun.

Vad vill du göra för att förbättra folkhälsan i kommunen?

– Det är kopplat till jobben, det blir en ond cirkel när arbetslösheten är hög blir folkhälsan sämre. Även här måste man satsa på näringslivet.

Hur kan man skapa fler jobb i Ljusnarsberg?

– Jag tror att vi måste föra en bättre dialog med näringslivet. Det är jobben som bygger välfärden, inte bidragen.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Jag förstår att folk är kritiska. Kommunen har misslyckats i den här frågan och vi måste titta i backspegeln och vara självkritiska. Först måste vi tillsätta en flyktingsamordnare i kommunen, sen måste vi föra en bättre dialog med både Migrationsverket och med de företag som profiterar och tjänar pengar på asylmottagandet, det måste få gå lite långsammare. Men vi har en skyldighet att hjälpa, jag tyckte det var bra som Fredrik Reinfeldt (M) sa om att Sverige inte ska vara en militär stormakt men vi ska vara en humanitär stormakt.

Läsarna anser att skolan, vården och omsorgen blivit eftersatta, vad vill du göra för att förbättra situationen?

– Jag håller med dem om att det är eftersatt men det är inget man ändrar på i en handvändning. Jag tror på mer valfrihet, man måste konkurrensutsätta det för att sätta press på kvaliteten.

Daniel är ordförande för Moderaterna i Ljusnarsberg och fjärde namnet på valsedel.