Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansk seger i cykel-VM – men Fahlins Sverige gick bort sig i spurten: "Hade varit bättre med utbrytning"

Pannkaksplatt, supersnabbt och jättelik klungspurt.
Då var Sverige aldrig nära att utmana om medaljerna i linjeloppet i cykel-VM.

Det blev ingen succé för Sverige i linjeloppet vid cykel-VM i Doha.

På den pannkaksplatta banan i ökenstaden avgjordes allt i spurten, där Sverige – som legat långt framme i klungan med Emma Johansson, örebroaren Emilia Fahlin, Sara Mustonen-Lichan och Sara Penton och kontrollerat händelserna under hela loppet – alls.

Efter att ha avverkat 135 kilometer på just över tre timmar lyckades ingen av svenskorna ta sig fram och utmana täten om topplaceringar, trots att alla fyra var med i den jättelika tätklungan.

– Nej, resultatmässigt är det här inte något vi kan vara riktigt helt nöjda med, säger Fahlin till NA.

– Men det var en annorlunda tävling. Väldigt lättåkt och tekniskt, det rullade på snabbt hela dagen och vi snittade nästan 45 kilometer i timmen. De stora länderna ville ha en spurtuppgörelse, och då var det svårt för oss andra att hitta på något.

Sverige hade hoppats få med någon cyklist i en avgörande utbrytning, men förutom två längre soloutbryningar japanen Eri Yonamine och amerikanen Amber Neben höll klungan samman från start till mål.

– För oss hade det varit bättre med en utbrytning, om det hade kommit iväg en grupp, men det öppnade sig inte för den typen av tävling. Vi kände tidigt: "Här blir det inte så mycket gjort." Det var mest att försöka hålla sig upp, se till att det inte gick iväg någon grupp utan att vi fick med någon och att se till att ta mycket dricka i värmen. Sedan försökte vi i spurten, men vi har inte riktigt de renodlade klungspurtarna i vårt lag, säger Fahlin.

Totalt var nästan 90 cyklister med i tätklungan in mot mål i centrala Doha, och Mustonen-Lichan tog bästa svenska placeringen, en 17:e-plats. Johansson blev 49:a, Penton 55:a och Fahlin 61:a.

Trots Sveriges misslyckande blev det dubbla nordiska medaljer: Danskt guld till Amalie Dieriksen och finskt brons till Lotta Lepistö. Nederländerna dominerade uppdraget, men fick nöja sig med ett silver till Kirsten Wild, som såg djupt besviken ut efteråt.

För Fahlin var tävlingen den allra sista under en mycket lång säsong som startade redan den 9 januari och som innehållit 58 tävlingsdagar – inklusive OS, VM och EM. Höjdpunkterna? Förstås den historiska segern i Vårgårdas GP – Fahlins första proffsseger på fem år och Sveriges första någonsin på damernas världstour – och när hon hjälpte Emma Johansson till OS-silvret i Rio.

– Jag är nog en av dem som haft absolut längst tävlingssäsong i år. Det känns som jag hunnit med allting i år, det är på gnällen att det blivit lite för mycket till och med, säger Fahlin.

NA har sedan tidigare avslöjat att Fahlin kommer att lämna sitt italienska stall Alé-Cipollini inför nästa säsong, men än så länge får hon inte berätta om sitt nya stall.

– Nej, det blir officiellt först om några veckor. Nu ska jag först och främst ha ett litet brejk. Det ska bli skönt att få några veckors vila och sedan smyga igång igen.