Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är domen mot nazisten så viktig: ”En markering från staten att hot och hat inte är tillåtet mot journalister”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

I veckan meddelades en principiellt viktig dom i Sverige. En medlem i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dömdes av Solna tingsrätt till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp samt för ofredande av tre kvinnliga debattörer. Två av dem är journalister. Domen visar att det inte går att utrycka sig hur som helst varken på nätet eller när en person skickar ett sms till någon annan. Den är också en viktig markering från rättsstaten att hat och hot inte är tillåtet mot journalister och debattörer.

Den dömde nazisten publicerade 21 inlägg på nätet under 2018 och 2019. Publiceringarna innehöll hat riktat mot judar men också hyllningar till nazismen. Enligt domen bedöms samtliga publiceringar vara hets mot folkgrupp. Ett brott mannen dömts för tidigare. Mannen skickade också hundratals sms till Dagens arbetes chefredaktör Helle Klein, Upsala Nya Tidnings ledarskribent Maria Ripenberg och Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg. Sms-meddelandena innehöll bland annat judefientliga konspirationsteorier, hyllningar till nazismen och bilder på övergrepp mot barn och även djur. Det fanns också bilder på vapen. Tingsrätten anser att mannen gjort sig skyldig till ofredande genom att skicka sms:en till de tre kvinnorna.

”Du borde få en kula i huvudet”.

För oss inom media har tyvärr hot och hat blivit en del av yrket. Det går inte en vecka utan att det kommer ett mejl med hatiskt eller hotfullt innehåll till redaktionen. Vi har också varit utsatta för stora mejlattacker där tusentals mejl skickats till redaktionen dag efter dag under en längre tid. En del som ringer till oss uppträder också aggressivt. Själv har jag blivit kallad allt mellan himmel och jord. En person meddelade kort i telefonen; ”Du borde få en kula i huvudet”. När våra reportrar arbetar ute på fältet möts de ibland av glåpord eller arga personer som kräver att de ska sluta fotografera eller filma. Tyvärr har det gått så långt att tre av våra reportrar har utsatts för fysisk misshandel de senaste åren.

Det är då hatfloden blir riktigt farlig och ett hot mot demokratin.

Vi anmäler de flesta hot som riktas mot oss. Polisen är också hjälpsam att ta emot anmälningar. Men det är i ledet efteråt som det ofta tar stopp. Åklagare tycker inte det finns tillräcklig grund för att inleda en förundersökning. För några år sedan blev en av våra medarbetare dödshotad via ett mejl. Vi hade bildbevis på själva hotet och vi visste vem som stod bakom. Det dröjde många månader innan en polis hörde av sig och sedan kort därefter lades utredningen ned. Under åren har bara en av våra anmälningar lett till rättegång och fällande dom.

Många i branschen är luttrade och orkar jobba vidare. Men om du blir utsatt för hot och hat under en längre tid så tär det självklart på lusten att till exempel skriva om ett kontroversiellt ämne. Det är då hatfloden blir riktigt farlig och ett hot mot demokratin. Därför är veckans dom så viktig.