Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är polisen hemlig

Länspolismästare Kalle Wallin ger sin bild av varför polisen inte kan offentliggöra sin utvärdering kring huliganbråket.

Länspolismästare Kalle Wallin säger att det är omöjligt gå ut med innehållet i utvärderingen.

-Det skulle vara att avslöja hur vi tänker lägga upp polisarbetet i framtiden och vilken taktik som ska användas. Något sådant skulle förstås vara helt förödande. Det är därför innehållet sekretessbelagts. Men rent allmänt kan jag säga att vi naturligtvis sett sådant som går att förbättra och förändra.

Vad då?

-Vi ska specialutbilda poliser i att hantera situationer som den som uppstod i centrala Örebro 7 augusti. Utbildningen innehåller taktik av olika slag. Jag vill inte gå in på taktikfrågor.

- Jag anser också att vissa beskrivningar av polisens agerande och vad som hände den här dagen inte ger rätt bild.

Polisens insatsledare vid bråket hade synpunkter på att polisstyrkan var för liten.

Kalle Wallin säger att det går att ha olika synpunkter på hur många poliser en sådan insats ska innehålla.

-Men vår taktikutbildning kommer också att gå in på hur styrkorna ska användas utan att jag säger något om hur många poliser en insats av den omfattningen ska ha. Insatsledaren och jag har noga diskuterat innehållet i rapporten och är överens om det vi nu ska göra.

-  Vi inom polisen har också en ständig dialog med ÖSK. Båda är vi ju överens om att det som hände inte är något som hör hemma i idrotten.

En polis tappade sitt vapen och i det fallet ska polisledningen i Örebro kontakta Rikspolisstyrelsen för en översyn av säkerhetsdetaljer.

Samtidigt pågår en polisutredning om våldsamt upplopp.

-Där har mycket material samlats och åklagaren och utredarna diskuterar nu fortsättningen av utredningen.