Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är vårensprognoser osäkra

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Övergången till vår kan vara en långdragen process. Det råder en ständig kamp mellan solens uppvärmning i marknära skikt och den kyliga luften i norr. När kalluften kommer i rörelse och får upp farten kan den nå riktigt långt. Vårvädret är därför ganska svårt att prognostisera och det brukar bli åtskilliga bakslag. Problemet är att temperaturen aldrig är så stabil som man skulle önska.

För långa prognoser kan de matematiska beräkningarna bli rätt stora och därmed följer stor osäkerhet i det framtida vädret. Vi har tillgång till olika typer av kartor producerade av det stora europeiska vädercentret i England. Vi gör jämförelser med kartor från de nationella väderinstituten i England, Tyskland och USA för att se om det finns någon gemensam trend i vädret på en veckas sikt. För väderskeendena på lång sikt tittar man mest på luftens strömningsmönster på cirka 5 km höjd, d.v.s. vindar och förflyttningar av högtryck och lågtryck. Häftigt svängande temperaturer, som det ofta är så här års, resulterar därför i att vårkänslan i vädret kan komma och gå.