Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför avbröt vi kommuntopparnas möte med sång – och vi skulle göra det igen

Replik

... till Lars Strömans ledare i NA den 21 november.

Den 20 november ställde vi oss upp på kommunfullmäktiges möte i Örebro och sjöng. Vad var det som var så viktigt att det var värt att kräva politikernas uppmärksamhet och riskera straffet?

I mer än 30 år har forskare varnat för klimatkrisens konsekvenser. De har berättat om hoten mot vår matförsörjning, våra hem, vår säkerhet och hälsa. År 2050 väntas runt 200 miljoner människor vara klimatflyktingar – tre gånger så många som världens totala antal flyktingar idag.

Det är vi, som lever nu, som under de närmaste åren avgör villkoren för allt liv på jorden och alla som kommer efter oss.

Vi kan välja en tryggare värld. Det vi behöver göra är att genast och kraftfullt börja sänka utsläppen för att hindra den globala upphettningen från att gå över 1,5 grader. Gör vi för lite, för långsamt, så går vi mot en dominoeffekt där jorden börjar hetta upp sig själv och äventyra förutsättningarna för livet på vår planet som vi känner det.

Det är vi, som lever nu, som under de närmaste åren avgör villkoren för allt liv på jorden och alla som kommer efter oss. Ingen uppgift kan vara viktigare.

Hur svarar våra politiker upp mot den utmaningen? Gör vår egen kommun allt för att trygga vår framtid? Tar den fram en plan för hur livskvaliteten kan öka samtidigt som utsläppen sjunker?

... på vilket sätt är det antidemokratiskt att mana politikerna att hålla sina klimatlöften?

Nej. I stället gick Örebro kommun förra veckan ut med att de ska satsa på att bygga ut flygplatsen. 130 hektar värdefull jordbruksmark ska täckas av hangarer. I en tid där vi är i akut behov av nya lösningar, fortsätter man med en politik som ökar utsläppen och försämrar den lokala tillgången på mat. Att en liten grupp då ställer sig upp och sjunger för kommunfullmäktige anser vi är en blygsam reaktion.

Vår sång har beskyllts för att vara antidemokratisk. Men på vilket sätt är det antidemokratiskt att mana politikerna att hålla sina klimatlöften? Att begära att hänsyn ska tas till dem som påverkas inpå livet av dagens beslut, men som inte får vara med och fatta dem? Det vill säga unga, framtida generationer, det övriga livet på jorden och alla de människor som redan drabbas av klimatkatastrofer och ekologisk kollaps.

Därför vill vi att det skapas ett medborgarråd för omställning och klimaträttvisa, likt det som nu startats i Frankrike.

Extinction Rebellion vill ha mer demokrati, inte mindre. Omställningen behöver vara rättvis och förankrad hos befolkningen, och då bör Sveriges invånare få vara med och diskutera hur den ska gå till. Därför vill vi att det skapas ett medborgarråd för omställning och klimaträttvisa, likt det som nu startats i Frankrike. Men först behöver kunskapen om vad som står på spel nå alla medborgare. Vår krisinformationsbroschyr ”När klimatkrisen kommer” som politikerna just fått kan tjäna som inspiration.

Nu behöver Örebro kommun utlysa klimatnödläge och informera om klimatkrisen och den ekologiska krisen. Det är en förutsättning för att kunna agera i den takt som behövs. Utsläppen behöver nämligen nå netto noll år 2025 om vi ska göra vår del av Parisavtalet, utan att räkna med teknik för negativa utsläpp som än så länge är på experimentstadiet.

Tills våra folkvalda tar vår säkerhet på allvar anser vi att det är varje örebroares rättighet och ansvar att använda sin röst för att få dem att göra det – med eller utan sång.

Jonatan Sandberg

Lotta Lemte

Jonas Ohlsson

Mikael Jonsson

medlemmar i Extinction Rebellion, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel