Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför blir det dimma på hösten

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vi har nu ett högtryck som sträcker sig in över landet. Ett sommarhögtryck ger ofta soligt väder medan ett högtryck på hösten kan ge lite olika väder.

I ett högtryck sjunker luften till skillnad från ett lågtryck där den stiger. När luft stiger avkyls den och efterhand bildar vattenångan vattendroppar och vi får moln och regn i lågtrycket. Den sjunkande luften i högtrycket innebär däremot att luften blir allt torrare och relativt sett varmare.

DimmigtMen på hösten har vi ofta fuktigt närmast marken och om det är klart nattetid blir det lätt dimma, särskilt närmast högtryckets centrum, där vindarna är som svagast. Den svaga höstsolen får efterhand allt svårare att värma luften tillräckligt för att få vattendropparna att upplösas och dimman eller ett lågt dimmolntäcke ligger kvar allt längre på dagarna.

Ett "lock"Temperaturen vid marken stannar då på rätt låga värden. Ovanför dimman kan det däremot i ett högtryck vara 10 grader varmare än vid marken och detta bidrar till att vi får ett så kallat lock över oss, det vill säga luften i låg nivå sprids inte upp i atmosfären. För att luften spontant skall stiga krävs det att temperaturen avtar med 1 grad per 100 meter och om vi då i stället har varmare på 1000 meters höjd får vi behålla fukten och avgaserna i låg nivå.