Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför bryr vi oss fortfarande: NA startar insamling för barns rätt till skolgång – pengarna går till Musikhjälpen

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Vi bryr oss. Igen.

Läget i världen är inte förändrat. Stängda gränser i Europa och hårdare gränskontroller i Sverige gör att flyktingströmmarna inte är lika stora men hjälpbehovet är inte mindre. Krigen rasar i Syrien och i Irak och många människor behöver akut hjälp. Vi ser åter bilder på lidande. Människor som är på flykt. Skadade barn som gråter.

Det var också en bild på en treårig död pojke som fick svenskarna att bidra med extra mycket pengar till flyktingkatastrofen förra hösten. Alan Kurdi var en av många som drunknade på Medelhavet i ett försök att fly från krigen. Bilden är redan historisk och den väckte mer känslor än vad någon annan bild gjort på många, många år. Bilden satte igång ett hjälparbete i hela världen som vi inte sett förut.

Allt vi samlar in kommer oavkortat att gå till Musikhjälpen.

Människor drunknar fortfarande. Krigen har intensifierats i Syrien och Irak. Hjälpbehovet är ännu större i flyktingläger och närområden. Därför kommer vi på NA tillsammans med Svenska kyrkan att samla in pengar igen. Precis som vi gjorde förra hösten. Allt vi samlar in kommer oavkortat att gå till Musikhjälpen som har sin stora final i Örebro 12-18 december. Temat för Musikhjälpen är i år ”Barn i krig har rätt att gå i skola”. Därför kommer vi att fokusera på barnen i vår rapportering kring insamlingen.

Starten blir en gratiskonsert i S:t Nicoli kyrka. En kväll som blir en stor hyllning till årets litteraturpristagare Bob Dylan. En musiker och textförfattare som alltid byggt sitt artistskap på en värdegrund där fred och demokrati har mycket stort utrymme. Idol-Martin kommer att tolka Bob Dylan liksom många andra artister.

Under konserten kommer vi att samla in pengar. Det blir starten på en flera veckor lång insamlingsperiod där vi kommer att rapportera om hjälpbehovet, intervjua människor som gör ett fantastiskt hjälparbete och berätta om det insamlingsarbete som görs i Örebro och länet till Musikhjälpen. Vi kommer också att följa upp hur det gått för barn som kom hit med flyktingströmmen för ett år sedan. Går de i skolan? Eller?

Jag är övertygad om att Örebro kommer att överträffa den siffran när Musikhjälpen stängs den 18 december.

Förra årets insamling till Musikhjälpen med final i Linköping gav drygt 31 miljoner kronor. Stora Torget i Linköping var fyllt av tusentals människor varje kväll. Jag är övertygad om att Örebro kommer att överträffa den siffran när Musikhjälpen stängs den 18 december. Inte minst då Örebro brukar ligga i topp när det gäller insamlingar.

Just för att att vi bryr oss.