Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför byter Fahlin till mindre stall: "Kommer få chansen"

Emilia Fahlin byter till ett mindre stall – för att få större chanser. Proffscyklisten från Örebro har skrivit på ett ettårskontrakt med italienska Alé-Cipollini.

Nu är det officiellt, en av cykelvärldens sämst bevarade hemligheter. Emilia Fahlin byter världens bästa kanske bästa stall, brittiska Wiggle-Honda, mot det betydligt anonymare italienska Alé-Cipollini.

Över en kopp kaffe och en chockladboll (det är fortfarande långt till nästa säsong …) på Café Java bekräftade Fahlin på torsdagen nyheten för NA, och berättade att bakgrunden till beslutet inte är att hon på något sätt vill växla ned – utan att hon i ett mindre lag kommer få större möjligheter att själv gå för utbrytningar och segrar i stället för att ständigt vara hänvisad till en hjälpryttarroll.

– Det fanns möjligheter att stanna kvar, men hade jag gjort det hade jag fastnat i hjälpryttarfacket. Wiggle hade redan många stjärnor i år, och nu har de sajnat tre till som kan vinna tävlingar. Alé-Cipollini är ett lite mindre lag, men de kör alla tävlingar och syns alltid eftersom de kör offensivt. Dessutom ger de alla chansen. Sitter man i en utbrytning så kommer man få chans att köra för det. De skulle aldrig säga: ”Nej, du får inte gå med, du måste vänta in de andra”, säger Fahlin.

– Jag kommer nog också hamna i en position där jag kan önska vilket program jag vill ha. Just att jag har möjlighet att kvala in till OS också, det kommer det nog att tas lite hänsyn till.

Hösten 2011 tog Fahlin tre etappsegrar på proffstouren och var nia i VM, men sedan senaste proffssegern våren 2012 har hon alltid tvingats assistera stjärnor som Lisa Brennauer, Elisa Longo Borghini och Jolien d’Hoore. 26 år gammal och med åtta år som proffs bakom sig vill Fahlin prova att göra något annat.

– Jag vill komma bort från det där hjälpryttarfacket. Det får bära eller brista, man måste gambla lite ibland, säger Fahlin.

Hade du många anbud att ta ställning till?

– Jag blev lite satt i tidspress av Wiggle i augusti. De sa: ”Nu har du en vecka på dig att bestämma dig, ska du vara kvar eller inte?” Då hann jag inte prata med jättemånga lag, men jag hade redan haft lite kontakt med Alé-Cipollini, så det blev att jag valde mellan de två, för det var inte tid att börja prata med andra. Då tänkte jag: ”Vi kör på det här, så får det bli.”

Vad händer i vinter?

– Det blir inget Australien i vinter, eftersom det var Wiggle som styrde upp det. Det är skönt, det känns som jag kan det efter att ha gjort det i två år. Första lagträffen blir i mitten av november, tre dagar. Sedan blir det direkt till ett SOK-läger på Fuerteventura en vecka med Emma (Johansson) och Sara (Mustonen-Lichan). Sedan blir det träningsläger i december, och det är något vi inte hade med Wiggle i år. Sedan får vi se när säsongen börjar, det lutar åt Tour of Qatar i slutet av februari.

Läs mer om Fahlins teambyte i fredagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan och mycket mer om henne på Konditionsbloggen i nästa vecka (om succé-VM:et i backspegeln, landslaget efter Emma Johansson och comebacken efter alla sjukdomar).