Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför får dincykel inte åka buss

Svar  till Lars Göran Jonsson, NA 3 oktober.

Vad glada vi blir att du är nöjd med bussarnas nya funktioner.

När vi nu bytt ut hälften av länets bussar har vi förstås funderat kring möjligheten att medföra cyklar. Det är flera skäl till att vi nu valt att inte utrusta bussarna med cykelställ. Det är föraren som ansvarar för att cykeln är ordentligt förankrad. Det innebär att föraren emellanåt behöver vara behjälplig vid upphängning. Vi vill här undvika att bussföraren lämnar förarplatsen oövervakad i en buss med resenärer.

Med anledning av att de nya bussarna trafikeras av Svealandstrafiken som ägs av Region Örebro län och Region Västmanland, behöver bussarna vara enhetliga med Västmanlands bussar för att kunna vara utbytbara mellan länen. I Västmanland är det inte möjligt att ha med cykel på bussen. Vi har här gjort en anpassning efter de villkor som gäller i Västmanland.

Därtill är det också så att möjligheten att ta med sig cykel på bussen nyttjas i mycket liten omfattning. Någon eller några enstaka gånger om dagen ska ställas mot de 16 000 regional bussresor som görs varje dag. Sedan har vi förstås förståelse för att detta upplevs som en försämring för de resenärer som trots allt har använt cykelställen regelbundet.

Fredrik Eliasson

kollektivtrafikchef Länstrafiken Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel