Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför får du filmavårdgivare på USÖ

”Men vad gör du? Filmar du mig?”
Frågan ställs 40 sekunder in i Youtube-klippet, där en USÖ-patient förevigar en blodprovstagning.

Men på Universitetsjukhuset i Örebro är det helt ok att du filmar din vård, om det så är för att du är uttråkad eller vill kunna höra igen vad det nu var som läkaren sa.

Det gör USÖ ganska unikt bland landets universitetssjukhus, enligt en enkät som Svenska Dagbladet har gjort. Många sjukhus begränsar vad och hur patienter får filma, och Örebro beskrivs som ett sjukhus med en annan inställning. Här är patientens rätt att dokumentera sin egen vård väldigt stark och tydligt beskriven.

Öppet och i smyg- När en patient besöker sin läkare får de filma eller ta upp ljud under besöket, för sin egen skull, förklarar Hans Eriksson, säkerhetssamordnare på Universitetssjukhuset i Örebro.

Det är också en möjlighet som patienter utnyttjat.

- Ja, patienter har dokumenterat vårdbesök, både öppet och i smyg.

Hans Eriksson anser ändå att det är smakfullt att patienten frågar och informerar den personal som de dokumenterar om de samtycker.

- All vård bygger väl på samverkan och förståelse. Då kan man tycka att det är osnyggt att göra det dolt.

Personalen då?Frågorna om personalens integritet är inte lika lätta att besvara Till exempel på förlossningsavdelningen har de flesta med sig kamera för att filma eller ta bilder. Men säg att en barnmorskan inte vill bli filmad. Eller att en film läggs ut på nätet.

- När det gäller perspektivet att skydda vårdpersonalen har vi inget klart svar, säger Hans Eriksson.

Har man rätt att filma även om någon i personalen säger nej?

- Patienten har rätt att dokumentera sin vård, svarar Hans Eriksson.

Så den regeln går före?

- Ja, det är den tolkning vi fått.

Hans Eriksson konstaterar att det är nya frågor, de tekniska möjligheterna har skapat nya problem.

- Med ett knapptryck har man lagt ut information på nätet, och vem har rätt att lägga ut? Var går gränsen för att dokumentera sin vård? Det är inga enkla frågor.

Hängs ut på nätetSvD:s enkät visar också att sex av sju universitetssjukhus haft problem med vårdtagare som filmar personal i smyg eller hänger ut vårdpersonal på nätet. Flera saknar riktlinjer från högre ort, till exempel Sveriges kommuner och landsting, för vad som ska gälla runt fotografering och filmning inom vården.

- Där är vi som alla andra sjukhus, och efterlyser även vi tydligare regler, säger Hans Eriksson.

- Då kan vi förhoppningsvis förtydliga internt och i hela Sverige vad som gäller.

TIPSA NA: Har du filmat eller spelat in din vård? Jobbar du inom vården och har positiva eller negativa erfarenheter av att bli dokumenterad av patienter?

Hör av dig till reporter Carina Tenor på [email protected]

Mer fakta:

”När patient söker vård på Universitetssjukhuset har denne rätt att dokumentera besöket. Att filma vid ett läkarbesök etc är i enlighet med den rättighet som patienten har som vårdtagare.” Så står det i USÖ:s riktlinjer.

Den lagstiftning som finns handlar om sekretess. Andra patienter får givetvis inte filmas av en vårdtagare.

Att filma och lägga ut på Youtube (eller liknande) kan vara ett brott mot PUL och föranleda skadestånd för kränkning.

Om media eller någon annan vill filma eller fotografera på en avdelning är det respektive verksamhetschef som ger tillstånd.

Källa: USÖ