Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför får du kortaresommarsemestrar

Den borgerliga regeringens beslut att flytta fram införandet av nya nationella helgdagar redan från och med nästa årsskifte möts av både ris och ros av arbetsmarknadens parter.- Vi vill tänka framtid, säger regeringens man Herman Scheisse.

APRILSKÄMT 2012

Trots det har både fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna gått med på förslaget efter att ha fått igenom en rad kompromisser.

En sak står i alla fall klart: De nya helgdagarna kommer att både förändra den nuvarande semesterlagstiftningen och – förmodligen – även svenskarnas traditionella semestervanor.

Idéen om nya helgdagar kom ursprungligen från den socialdemokratiska partisekreteraren Carin Jämtin som i sitt första majtal i Örebro i fjol lanserade tanken om att införa en helgdag för nya svenskar i Sverige. Det förslaget möttes dock av kalla handen både från det egna partiet och den borgerliga regeringen.

– Vi inom den borgerliga regeringen tycker att det är fel att införa fler religiösa högtider i Sverige utan vi vill hellre tänka på vår framtid. På nationens bästa och på våra framtida affärsförbindelser, säger regeringens utredare Herman Scheisse.

– I dag är Kina på väg att gå om USA som världens största ekonomi, om de inte redan har gjort det. Kineserna köper upp i princip allt som är till salu över hela världen. Och som ett sätt att anpassa oss till, men också välkomma, de framtida makthavarna i Sverige så införs det kinesiska nyåret som en ny helgdag.

Den tanken stötte dock på patrull direkt hos fackföreningarna men också hos arbetsgivarorganisationerna, framför allt inom industrin och handeln. De menade att förslaget bara ensidigt gynnade ett land och en kultur.

– Här på det kinesiska företaget Volvo i Göteborg jobbar massor med människor från en rad olika länder. De ska givetvis också ha rätt att få fira sina respektive nyår säger Metalls klubbordförande på Volvo, Én Tekercs och får, kanske lite överraskande, medhåll av arbetsgivarrepresentanterna.

Efter den hårda kritiken backade regeringen och inför i stället hela sju nya helgdagar från och med nästa år (se faktaruta intill). Det får dock rejäla konsekvenser för den svenska semesterlagstiftningen. De sju nya helgdagarna gör att den allmänna semestern kommer att sänkas med två veckor, från sex eller fem veckors semester, till fyra eller tre beroende på hur lång semester man var berättigad till innan förändringen.

Den tidigare rätten att den anställde hade rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna juni till augusti försvinner också. Från och med nästa år gäller att den anställde bara har rätt till två sammanhängande semesterveckor under sommarperioden. Resten får arbetsgivaren, som en av kompromisserna, fritt lägga ut under året för att kunna anpassa verksamheten och produktionen efter företagens behov.

Nya helgdagar

Kinesiskt nyår 9 februari

Vietnamesiskt nyår 10 februari

Persiskt/Kurdiskt nyår 21 mars

Buddistiskt nyår 25 april

Judiskt nyår 5 september

Hinduiskt nyår 3 november

---- Muslimskt nyår 4 november