Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför flyttar hemvärnet västerut

Det svenska försvaret och därmed även hemvärnet genomgår för närvarande stora förändringar. Nu föreslår försvarsmakten att Örebro-Värmlandsgruppen flyttas över från Örebro till Villingsberg i Karlskoga kommun.

Flytten ska genomföras 2016 och berör 14 personer i Örebro.– Vi ställer oss positiva till förslaget, säger överstelöjtnant Bengt Fransson, chef för Örebro-Värmlandsgruppen.

I det framtida svenska försvaret får hemvärnet en allt viktigare roll. Utbildningsbehovet växer och Försvarsmakten kommer att utöka sin verksamhet i Örebro och därför måste Örebro Värmlandsgruppen flytta. Med Villingsbergs skjutfält bara tre mil bort finns det utrymme som försvaret behöver i utbildningssyfte. 

– Personligen tycker jag att vi har bra förutsättningar i Örebro, det är synd att lämna, men försvarsmakten har pekat på Villingsberg och då måste vi jobba för en bra lösning, säger Bengt Fransson. I Villingsberg får vi både bra kontor och utbildningsplatser, tillägger han.

Det här är den enda organisationsförändringen som Försvarsmakten nu föreslår inför nästa års försvarspolitiska beslut.

– Vi ser fram emot en ut-ökad verksamhet i Villingsberg, säger Ulf Hahne, chef för Villingsbergs skjutfält som är en del av Skaraborgs regemente.

– Nu är det viktigt att Karlskoga kommun tar tag i infrastrukturen. De som ska arbeta här måste kunna ta sig fram och tillbaka till Villingsberg på ett smidigt sätt.

I dag är 600 personer i Örebro län knutna till hemvärnet. Alla som deltar i hemvärnet gör det frivilligt, det är ingen som blir inkallad. Intresset för att vara med i hemvärnet ökar hela tiden.

– Inflödet till hemvärnet har dubblerats de senaste åren, säger Bengt Fransson. Åldersstrukturen har sjunkit, i dag är snittåldern 40 år men många i åldersgruppen 18–35 år visar intresse för att gå med i hemvärnet.

Under nästa år kommer Sannaheds hemvärnsbataljon att öva skydd av Örebro flygplats vilket är ett exempel på hur hemvärnet bedriver sin moderna övningsverksamhet.

Hemvärnets roll i försvaret har förändrats. Tidigare handlade det mer om att skydda mobilisering under några dagar men nu tränas hemvärnets krigsförband för stridsuppgifter som sträcker sig över lång tid och som genomförs i samverkan med övriga Försvarsmakten. Förr var hemvärnet mer lokalt förankrat medan den nya organisationen kräver en annan rörlighet. Totalt sett utgör hemvärnet 46 procent av den svenska armén.

Det är mot den här bakgrunden man ska se försvarets önskemål om att koncentrera mycket av utbildningsinsatserna till Villingsberg.