Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför granskar NA polisskjutningarna: ”Allmänheten har rätt att få veta”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

I veckan avslöjade NA att en och samma polis varit inblandad i två skottlossningar. Båda med dödlig utgång. Det här har upprört många känslor. Det är olika reaktioner. Vissa anser att vi som media inte ska granska polisen. Andra tycker det är bra att vi berättar vad som hänt. Därför ska jag förklara varför vi valde att publicera nyheten, vad vår uppgift är som media och varför allmänheten har rätt att få veta.

Det är ovanligt att polisen använder vapen i Sverige. I de få fall där skjutningar sker är det mycket sällan som någon blir skadad. Det är ännu mera sällsynt att polisen skjuter ihjäl någon. I Örebro län har det bara hänt två gånger i modern tid.

Det ena fallet gällde en skjutning i Lindesberg där polismannen sköt ett skott som var tänkt att träffa i benet men kulan studsade i en grind och träffade en 22-årig man så att han avled. Polismannen åtalades men friades i tingsrätten.

Det andra fallet gäller den uppmärksammade polisskjutningen i centrala Örebro i mars i år där en man sköts till döds av polisen. Fallet är ännu under utredning. Därför är det inte utrett vem som avlossade det dödande skottet. Men samma polis som sköt i Lindesberg var också inblandad i skottlossningen i centrala Örebro.

NA har i flera veckor jobbat med den här publiceringen. En viktig del har varit att få bekräftat att samma polisman varit inblandad i båda dödskjutningarna. När vi väl fick uppgifterna bekräftade valde vi att publicera nyheten. För mig som ansvarig utgivare är det självklart att allmänheten ska få veta vad som hänt när poliser skjuter ihjäl människor. Det finns flera anledningar för oss att berätta.

Det handlar inte om nyfikenhet utan att allmänheten har rätt att få veta.

►Polisen är ensam om att ha ett våldskapital i samhället. Det är den enda organisation som får bruka våld och som får skjuta mot människor. Det innebär också att polisen måste tåla att granskas när människor dör på grund av polisvåld eller polisskjutningar.

►Om det sedan visar sig att en och samma polis ligger bakom de enda två dödsskjutningar som polisen i länet varit inblandad i så är det vår skyldighet att berätta och ifrågasätta det.  Det är ett samband som har stort nyhetsvärde och allmänintresse. Det handlar inte om nyfikenhet utan att allmänheten har rätt att få veta omständigheterna kring när polisen dödar människor i sin yrkesutövning.

►Polisen är dessutom en statlig myndighet, en offentlig verksamhet, finansierad av oss skattebetalare. Därför är det ännu mera relevant att berätta.

Vi är heller inte ute efter att smutskasta polisen.

NA drar inga slutsatser. I det här fallet konstaterar vi fakta och låter olika personer kommentera det. Bland annat åklagare, polischef och den polisman som är inblandad i de båda skjutningarna. Det är fri och oberoende journalistik. Vi är heller inte ute efter att smutskasta polisen. Polisen gör ett fantastiskt jobb och upprätthåller demokratin i Sverige men när människor dör på grund av polisens yrkesutövning är det viktigt att media granskar vad som hänt och berättar det.

Att göra motsatsen – att inte berätta – är uteslutet för oss. Därför kommer vi fortsätta att granska polisen.