Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kan is smälta vid 18 minusgrader

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Häromdagen fick jag ett telefonsamtal av en person som undrade vid vilken temperatur is smälter.

Först trodde jag att det var ett skämt men sen visade det sig att personen i frågan faktiskt inte visste när is smälter. Jag berättade då att is smälter vid 0 grader och att vår Celsius temperaturskala är baserad på vattnets kok- och fryspunkt. Kokpunkten inträffar vid 100 grader och fryspunkten vis noll grader. Personen tackade glatt för svaret och samtalet avslutades.

När jag lagt på luren kom jag på andra tankar. Vi talade ju faktiskt om is på vägarna. Vid normala förhållanden smälter som sagt snö och is vid 0 grader Celsius. Men med hjälp av lite salt går det att smälta snö ända ner till minus 18 grader. Saltet kan alltså göra vägen fri från snö och is, även när det är minusgrader.

Salt används inte bara för att smälta is och snö utan kan även användas i förebyggande syfte. Små mängder befuktat salt eller saltlösning sprids på vägbanan just innan halkan slår till.

Den befuktade saltningen hindrar is från att bildas på vägbanan och snö från att frysa fast på den. Med hjälp av väderprognoser, radar- och satellitbilder kan Trafikverket förutse var halkan kan uppstå och hinner då sprida saltet innan halkan är ett faktum.