Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför köper kommunen mark - för 100 miljoner

Kommunen ska köpa 500 hektar mark av Myrö gård för 100 miljoner kronor. Det är för att säkra kommunens marktillgång på lång sikt.

Det har varit långa förhandlingar, men nu är köpavtalet påskrivet. Kommunen gör en miljonaffär med Myrö gård. Det som fattas är ett beslut i kommunfullmäktige, så är affären klar.

– Det var länge sedan kommunen köpte en sådan stor fastighet. Vi har köpt till stora värden tidigare men då med byggnader på, fastigheten Coop på Österplan kostade 90 miljoner, men det här är bara mark. Det är en jätteaffär, absolut, säger Martin Willén, mark- och exploateringschef på Örebro kommun.

Det handlar om stora fastighetsområden utanför den mark öster om Örebro vid E 20 som kommunen tecknade reservationsavtal med Elektroskandia om.

– Om vi tittar på översiktsplanen finns det ett ställningstagande för expansion av verksamhetsytor som inkluderar den här marken kan man säga, men också för bostäder. Men man ska inte tänka nu, utan man ska tänka att när mina barn får barn blir det aktuellt att bygga där, säger Martin Willén.

Vad händer med marken fram tills dess?

– Arrendatorer och hyresgäster har sina avtal kvar, så där blir det ingen ändring, säger Martin Willén.