Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kostar det att läsa om brandlukten i Örebro

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

”Hur kan ni lägga artiklar om Hjärstamordet bakom Plus? Har inte alla rätt att veta vad som har hänt?” ”När det luktar brandrök i hela Örebro är det er skyldighet att informera om detta gratis. Det är ju samhällsinformation.”

Det här är två synpunkter jag fått som utgivare av NA de senaste veckorna. Alla köper inte att vi sedan 1,5 år tar betalt för en stor del av våra nyheter på na.se. De vill kunna läsa nyheterna gratis. Många ser det som en rättighet. Därför ska jag förklara varför bra journalistik och omfattande journalistisk bevakning kostar pengar.

NA är ingen offentlig institution eller myndighet. Vi är ett vanligt privat företag. Med intäkter men också givetvis kostnader. Därför har vi som arbetar på NA ett uppdrag att göra så bra journalistik som möjligt och att förmedla den främst till alla som abonnerar på vår tidning, e-tidning och på Plus på na.se. Ju fler som tar del av våra nyheter desto bättre. Det gör att vi får intäkter som finansierar vår kärnverksamhet – vår nyhetsförmedling. Pengarna används inte bara till att bevaka alla nyhetshändelser med artiklar, bilder, tv-inslag och livesändningar. Vi granskar också brister i samhället. Publiceringar som gör skillnad och ofta leder till en förändring. En förbättring.

Att hålla ett mediehus igång 24 timmar om dygnet, året runt kostar givetvis pengar. Journalister ska ha sin lön, det krävs kameror, datorer och telefoner för att producera nyheter och tidningen ska tryckas och distribueras. Det är förknippat med stora kostnader. Mediebranschen genomgår också en stor förändring. Ändrade medievanor gör att färre läser papperstidningar och att fler väljer att läsa nyheter via telefon, läsplatta eller dator. Det har medfört att i stort sett alla mediehus tar betalt för sina nyheter på nätet för att öka de digitala intäkterna.

Vi tar betalt på na.se för att journalistik kostar pengar.

På na.se lägger vi allt fler artiklar bakom Plus. För att läsa krävs ett Plusabonnemang. För alla som redan prenumererar på NA:s papperstidning eller e-tidning ingår givetvis Plusmaterialet i abonnemanget. Dessutom kan alla som abonnerar på tidning, e-tidning eller Plus också läsa ytterligare ett 40-tal nyhetssajter i Sverige utan kostnad.

Vi tar betalt på na.se för att journalistik kostar pengar. Det gör den även vid större nyhetshändelser. Oavsett om det gäller bevakning av ett mord eller om det pågår en stor brand och rök sprids över hela Örebro. Papperstidningen har för övrigt alltid kostat pengar. Även när det inträffat stora nyheter och många vill veta mer. Eller när det luktat rök i hela stan.

Faktum är att alla artiklar är gratis första timmen.

Fortfarande lägger vi ut en hel del gratis på na.se. Faktum är att alla artiklar är gratis första timmen vilket gör att alla faktiskt kan ta del av alla nyheter även om det öppna fönstret är begränsat. Det tycker vi är ett generöst erbjudande till alla som vill läsa oss och hålla sig uppdaterade kring vad som händer i Örebro och länet.

Trevlig nyhetssommar!