Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför permitterar NA: ”Vi fortsätter att finnas för er – dygnet runt"

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Samhället stänger ned i allt högre takt och många företag har det jobbigt. En del har redan kastat in handduken. Andra har sagt upp personal och många företag använder sig av regeringens möjlighet till korttidspermittering av personalen. Coronakrisen drabbar även medierna och oss på NA. Därför kommer en stor del av vår personal att korttidpermitteras från måndag. Det innebär att de flesta går ned 20 procent i arbetstid. Det här påverkar givetvis vår journalistik. Jag ska förklara hur men först vill jag berätta hur coronakrisen slår mot medierna och mot NA.

De första branscherna att drabbas riktigt hårt av krisen var hotell- , restaurang- och resebranschen. När regeringen införde reseförbud utomlands blev det tvärstopp i ekonomin för flygbolag, researrangörer, hotell och olika företag med anknytning till turism. Nya restriktioner har gjort att allt färre rör sig ute i samhället och det slår riktigt hårt mot restauranger och nöjesarrangörer. Det innebär att vi har tappat stora branscher som normalt köper mycket reklam av oss. Det sker i stort sett inget inom kultur- och nöjesbranschen. Inga konserter, utställningar eller någon teater och det förekommer i stort sett inga evenemang som föreläsningar, marknader, mässor och andra aktiviteter som brukar annonseras i våra medier.

Läsningen av NA har ökat med 30-35 procent och läsaraffären går fantastiskt bra.

Det här gör att vi tappar reklamintäkter. Vi ser det tydligt under den andra halvan av mars och vi befarar också att det kommer att hålla i sig i april och maj. Därför måste vi agera som kommersiellt medieföretag. Med korttidspermitteringen, som gäller hela Bonnier News utom tryckare och tidningsbud, så sänker vi våra kostnader rejält under en tremånadersperiod. Det gör att vi kan parera intäktstappet på reklamsidan och slippa akuta åtgärder längre fram som varsel och uppsägningar.

Helst skulle vi inte vilja ta bort en enda resurs just nu på redaktionen. Intresset för vår journalistik har aldrig varit större. Läsningen av NA har ökat med 30-35 procent och läsaraffären går fantastiskt bra. Antalet prenumeranter ökar i hundratal varje vecka. Men läsarintäkterna kompenserar inte på långa vägar tappet av reklamintäkter. Därför är den enda utvägen att genomföra en tillfällig arbetstidsförkortning.

Det här är en tid när lokala nyheter är viktigare än någonsin.

Frågan är hur detta påverkar er läsare. Det är omöjligt att göra 100 procents jobb med 80 procents personal. Därför kommer vi omfördela resurser inom redaktionen för att i första hand upprätthålla nyhetsarbetet. Det är prio ett. Att rapportera om alla viktiga lokala nyhetshändelser som händer i Örebro, Sydnärke och Bergslagen. Fokus kommer givetvis även i fortsättningen att vara rapporteringen kring coronaviruset och dess effekter i länet. Många följer vår direktrapportering på na.se där vi även visar regeringen och folkhälsomyndighetens presskonferenser. Vi sänder även från Region Örebro och Örebro kommuns pressträffar. På na.se och i tidningen har vi den senaste fyraveckorsperioden publicerat närmare 450 artiklar kring coronaviruset. NA är därmed det media som gör störst rapportering om coronakrisen i Örebro län och som har flest läsare.

Det här är en tid när lokala nyheter är viktigare än någonsin. Vi fortsätter att finnas för er – dygnet runt.

Anders Nilsson är ansvarig utgivare för NA