Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför provade inte Ljung trebackslinje

Ny förlust. Trots upphämtning av ett tvåmålsunderläge.
– Jag är ändå imponerad av att mina spelare orkar göra match av detta ända in i kaklet, säger ÖSK-tränaren Peo Ljung.

Inledningen av matchen mot Djurgården blev inte som han tänkt sig. ÖSK ville överraska sin formstarka motståndare direkt från avspark.

– Vi skulle starta i ett furiöst tempo mot ett Djurgården som kanske skulle komma hit med lite för hög tuppkam. Med alla sina fans i ryggen förväntade de sig kanske en enkel match mot jumbon. Det hade vi tänkt möta med en riktig snyting. Av det blev ingenting. Vår inledning var alldeles för svag, säger Peo Ljung uppriktigt och syftar på de två baklängesmålen första 20 minuterna.

Hittade matchplanenMen ÖSK både reducerade och kvitterade innan halvtidsvilan.

– Då kände vi att vi hittat den matchplan vi tänkt se från första minuten. I andra halvlek fick vi bättre styr på vår press. Djurgården fick inte igång sitt spel. Det berodde på vår förändrade attityd i defensiven.

ÖSK tog över bollinnehavet. Och i den 72: minuten fick debutanten Alhassan Kamara sitt andra friläge i matchen som han brände. I anfallet efter satte Erton Fejzullahu segermålet för Djurgården.

– Jag hade förstås välkomnat ett mål för oss i stället. Jag är ändå imponerad och stolt av att killarna orkar med den här mentala pressen och forcerar ända in i kaklet. Men tyvärr får vi ingen utdelning igen, summerar Peo Ljung.

Lucka på högerbackenHan hade långt gånga planer på att ställa upp med en trebackslinje. Anledningen var luckan på högerbacksplatsen när Patrik Haginge var avstängd och Patrik Anttonen inte redo för startelvan efter sin senaste skada.

– Vi tittade lite på 3–4–3 eller 3–5–2. Det fanns många spännande saker med det. Men till slut övervägde det vi kände igen. Vi ville vara aggressiva och inte sätta oss i situationer vi inte riktigt kände oss bekväma med på grund av att vi placerat ut pjäserna annorlunda, förklarar han valet av mer trygga 4–4–2.

När tog du det beslutet att inte pröva något nytt?– Precis när jag läst Nerikes Allehanda i morse. Jag hade ju tänkt överraska motståndaren, skämtar Peo Ljung om den nya startformation som fanns beskriven i tidningen men berättar sedan att beslutet togs någon dag tidigare.

Berger på väg inDet innebar att vänsterfotade Christoffer Wiktorsson fick ta plats som högerback. Men det var nära att han skulle återvänt centralt och Daniel Bamberg dragit ner som ytterback. I slutet av första halvlek skadades nämligen mittbacken Ilir Berisha och mittfältaren Emil Berger stod beredd vid sidlinjen att ersätta Mohammed Saeid på mittfältet.

– Då var jag riktigt sur. Bamberg och Mohammeds passningsspel var av alldeles för dålig kvalitet. Och det var ändå inte ens i närheten av hur irriterad jag var på de taktiska valen. Jag ville ha ett mycket tydligare och rakare uppspel mot våra två duktiga forwards.

– Därför skulle Emil Berger in med sin skickliga passningsfot. Men vi tänkte snabbt om igen när Berisha kunde spela vidare. Sedan blev det också lite bättre med Daniel och Mohammed, tillägger ÖSK-tränaren.

Om AIK-lånets Alhassan Kamaras debut säger Ljung:

– Både Toivio och Bergström i Djurgårdens mittförsvar tyckte säkert han var jobbig att möta. Han har kraft, han har fart och stor potential. Han är inte färdig. Framför allt måste han få tid att hitta samspelet med laget. Ändå hade han möjlighet att avgöra för oss.

Pehrsson nöjdEn matchvinnare har i alla fall Djurgården hittat i sitt nyförvärv Erton Fejzullahu. Efter tre mål i debuten mot HIF avgjorde han nu också mot ÖSK.

– Han gör ingen stor match, men mål igen. Vi gör en dålig andra halvlek men jag är förstås jättenöjd med segern, sammanfattar Magnus Pehrsson, Djurgårdens tränare.