Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför regnar fisk från himlen

Artikel 146 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

När jag gick i fjärde klass fick jag under en lektion i engelska lära mig att de i England använde sig av uttrycket ”it’s raining cats and dogs” när regnet stod som spön i backen.

Annons

Det föll för mig sedan i glömska till dess att jag läste en artikel om hur det hade regnat fisk i norra Australien i februari 2010, dessutom hundratals kilometer från närmsta sjö! Vid närmare efterforskning visar det sig att det genom historien rapporterats om diverse djurarter som fallit från himlen till vittnenas stora förvåning.

Förklaringen till detta tros vara att fisk eller andra mindre djur fångas av kraftiga uppvindar i samband med tromber eller orkaner och sedan transporteras en bra bit upp i luften innan de faller till marken åtskilliga kilometer från ursprungsplatsen. Även fåglar rapporteras ibland falla från himlen (t ex Arkansas 2010). Det är inte så ovanligt att fåglar träffas av hagel och dör eller blir desorienterade av oväder och flyger in i något och på så vis dör. Det har även hänt att fåglar fångas av uppvindar i åskmoln och fryser till isklumpar innan de faller till marken.

Andra arter som rapporterats ”regna” är t ex ormar, spindlar och grodor. Något exempel på katter och hundar har jag tyvärr inte hittat, så ursprunget till det engelska uttrycket är för mig fortfarande höljt i dunkel.

Annons