Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför satsar NA på krim-tv: ”Människor ska få tips hur de kan skydda sig mot brott”

Artikel 167 av 168
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Det är två saker som dominerat nyhetsflödet i år. Det ena är givetvis pandemin. Det andra är svarta rubriker om olika typer av brottslighet. De kriminella gängen tar allt större plats i samhället med skottlossningar och fynd av sprängmedel som följd. Det här har vi sett exempel på i Örebro län under året. Två gängmedlemmar har blivit mördade. Flera gånger har stora områden i Örebro spärrats efter att sprängladdningar hittats.

Samtidigt blir brottsligheten mer avancerad och sofistikerad. Ofta vet tjuvar exakt vad de ska stjäla och var saker finns. Stölder av elektronik i bilar och annan dyrbar utrustning som exklusiva ridsadlar eller båtmotorer är exempel på detta. Kriminaliteten har inom vissa områden också blivit mer strukturerad och omfattande. Till exempel förekommer det bedrägerier som drabbar många människor i stor skala. I veckan startade en rättegång i Örebro tingsrätt mot flera misstänkta som misstänks ha lurat uppemot ett 70-tal personer på över fyra miljoner kronor genom att ringa upp och utge sig för att ringa från en bank. Rättegången är den största någonsin i Örebro tingsrätt och kommer pågå till april månad nästa år.

Därför är det viktigt att vi som media kan berätta om brottstrender

Bedrägerierna är exempel på hur komplex brottsligheten har blivit i Sverige. Så fort polisen avslöjar en form av bedrägeri så hittar brottslingarna nya vägar för att tjäna pengar. Därför är det viktigt att vi som media kan berätta om brottstrender och hur allmänheten kan göra för att skydda sig. Det är en av anledningarna till att NA nu satsar på ett nytt program, NA Krim-tv, som kommer att visas på na.se. Syftet med programmet är att berätta om olika typer av brott och även efterlysa tips från NA:s tittare och läsare. Ibland kommer vi att visa övervakningsfilmer för att visa hur ett brott genomförts. Förhoppningsvis kan vi hjälpa polisen att lösa ett och annat fall. Och allmänheten kan få bra tips hur det går att förebygga och skydda sig mot olika typer av brottslighet.

Ibland blir själva avslöjandet dokumenterat på film.

Tv-mediet är det i särklass bästa för att skapa mer närvaro i journalistiken. Med tv-kameran som verktyg kan vi som media komma lite närmare i våra granskningar. Ibland blir själva avslöjandet till och med dokumenterat på film. I NA krim-tv kommer vi alltid ha med representanter för polisen som får svara på frågor och ge tips och råd till allmänheten. Vi kommer göra mycket journalistik i anslutning till varje program. Det blir reportage och granskningar i tidningen och på vår nyhetssajt kring det ämne som tas upp.

En direktsändning per dag.

Många förknippar NA med att vara en tidning men vi är numera så mycket mer. När det händer stora nyheter är vi ofta på plats och sänder tv direkt på vår nyhetssajt. Bara i år har vi gjort livesändningar vid 318 tillfällen. Det är mer än en direktsändning per dag. NA Krim-tv har premiär 26 november på na.se.