Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska barnen vänta med cykeldebuten

Barn under fem år bör vänta med tvåhjulingen. Motoriken är inte tillräckligt utvecklad förrän barnet är fem, sex år, enligt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. Men flera medlemmar på Sveriges största familjesajt håller inte med.

Annons

Låt trehjulingen duga tills barnet är fem år och undvik absolut stödhjul på tvåhjulingen. Det är barnläkare och forskare helt överens om.

-Med stödhjul kan barnet komma upp i höga hastigheter, och om olyckan är framme kan skadan bli stor. Stödhjulen tvingar dessutom barnet att luta sig åt fel håll i kurvorna, vilket kan innebära problem när de tas bort, hävda Katarina Bokström på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Den främsta anledningen till att små barn inte ska cykla på en tvåhjulig cykel är att små barns motorik inte är tillräckligt utvecklad. Det måste finnas en förmåga till samordning mellan vissa nervtrådar i hjärnan till musklerna och det är inte riktigt utvecklat innan femårsåldern. Katarina Bokström påpekar dock att olika barns motorik kan utvecklas olika snabbt.

–Vissa barn har en tidigt utvecklad motorik, men för de allra flesta brukar de här bitarna fungera vid sex års ålder, säge Katarina Bokström.

Många föräldrar låter trots läkarnas råd sina barn börja cykla tidigare. På Sveriges största familjesajt berättar en mamma som kallar sig ”Roli” att hennes yngsta dotter ville lära sig cykla redan när hon var 3,5 år.

-Min dotter kämpade själv på sin kompis cykel och gav sig inte förrän hon kunde cykla och en dag så gick det bara. Mellantjejen lärde sig cykla samtidigt som sin lillasyster som skulle fylla sex år medan hon själv var åtta, berättar ”Roli”.

Familjemedlemmen med signaturen ”Malus Rabrum” har aktivt valt att inte låta sina barn lära sig cykla förrän de är sju år gamla.

-Dels fungerar det inte att cykla där vi bor, dels anser jag och min man att de inte är mentalt mogna att ge sig ut i trafiken tidigare. Givetvis kan vi inte släppa iväg dem själva på cykel i sjuårsåldern heller, men de börjar ha lite mer koll på sin omgivning då.

Hon menar att alla är olika och väljer att göra på olika sätt, men för henne har det varit ett självklart val. Hon säger också att eftersom barnen har varit lite större har de lärt sig cykla direkt, utan stödhjul.

Att tänka på vid cykelköp

Ta med dig barnet så att ni kan prova ut en som är lagom stor.

Mindre barn ska nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln.

För barn i sexårsåldern, med cykelvana, kan det räcka med att nå ned med ena foten.

Barnets första cykel ska vara utrustad med fotbroms.

Vänta med växlar och handbroms.

Cykeln ska vara utrustad med belysning fram och bak, reflexer fram, bak och på hjulsidorna, ett stöldmärkt lås, ringklocka och kedjeskydd.

Källa: ntf.se

Mer läsning

Annons