Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför stänger psyk-intensiven på USÖ

Avdelningen för psykiatrisk intensivvård på USÖ stänger hela sommaren. Anledningen är sjuksköterskebrist. De svårt sjuka patienterna ska istället vårdas på andra platser inom psykiatrin.

Annons

Psykiatrin har inte lyckats rekrytera sjuksköterskor i tillräcklig mängd. För att trygga patientsäkerheten tvingas nu ledningen att sommarstänga avdelningen från och med idag och nio veckor framåt.

– I en svår situation måste man välja det som ger så bra effekter som möjligt, säger Birgitta Johansson Huuva, högsta chef på psykiatrin .

Den psykiatriska intensivvårdsavdelningen har sex vårdplatser och de är nu utplacerade två och två på allmänpsykiatrins avdelning 2, på beroendecentrum och på observationsenheten.

Där ska de svårast sjuka patienterna vårdas, till exempel de akut självmordsbenägna, de med ett allvarligt självskadebeteende och de som är mycket utåtagerande.

De nya rummen har ställts i ordning speciellt för att trygga säkerheten för patienterna. Bland annat har alla vassa föremål tagits bort.

– Men främst är personaltätheten viktig, säger Birgitta Johansson Huuva.

Att stänga någon av de andra avdelningarna på USÖ var aldrig aktuellt eftersom de är större. Platserna behövs och fördelar sig så här: allmänpsykiatrins avdelning 2 har 19 platser, beroendecentrum 16 platser och observationsavdelningen 12 platser.

Fyra avdelningar blir alltså tre under sommarveckor.

– På det här sättet vill vi säkra att det finns tillräckligt med personal, säger Birgitta Johansson Huuva.

Främst är det brist på sjuksköterskor. Under våren träffade arbetsgivaren och facket en överenskommelse om förkortad arbetstid för sjuksköterskorna inom psykiatrin. Men satsningen räckte inte för att locka tillräckligt med sjuksköterskor att ta anställning inom psykiatrin.

Nu hoppas Birgitta Johansson Huuva att flera nya chefsrekryteringar ska kunna göra den psykiatriska slutenvården på USÖ mer attraktiv som arbetsplats.

Ny verksamhetschef för slutenvården blir David Jamshidi. Han kommer senast från psykiatrin i Stockholm och Birgitta Johansson betecknar honom som aktiv och handlingskraftig.

Det är också klart eller nästan klart med två nya enhetschefer för observationsenheten och allmänpsykiatrins avdelning 2. Rekrytering pågår också vad det gäller chefsjobbet för psykiatrins akutmottagning

Annons