Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför tar vi betalt för vår rapportering kring coronaviruset: ”Nyheter dygnet runt motsvarande kostnaden för två godisbitar”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Coronaviruset påverkar oss alla i samhället. På NA har vi fått viss kritik för att vi inte publicerar artiklar som handlar om coronaviruset gratis på vår sajt na.se. En del menar att det här är samhällsinformation och då ska all journalistik kring viruset vara gratis att läsa för alla. Därför ska jag förklara varför vi fortsätter att ta betalt för allt vårt innehåll.

NA är ingen myndighet eller offentlig institution. Vi är ett vanligt privat företag med en verksamhet som är beroende av intäkter för att kunna täcka de kostnader vi har. Vi jobbar dessutom i en bransch i stark förändring vilket har stor påverkan på vår ekonomi. Historiskt var hela mediebranschen lite naiv och gav under många år bort allt innehåll gratis på tidningarnas nyhetssajter. Men sedan några år tar vi och de flesta mediehusen i Sverige betalt för artiklarna även på nätet.

Vi har aldrig delat ut tidningen gratis vid stora nyhetshändelser.

Vi är dock generösa digitalt. Alla artiklar är gratis att läsa en timme efter att de publicerats. Först därefter åker betalväggen ned och då kostar det att läsa. Vid större nyhetshändelser, när behovet är stort bland allmänheten att få information, publicerar vi dessutom vissa artiklar gratis för alla. Till exempel nyheten om det första coronafallet i Örebro län. Den artikeln var fri att läsa för alla. Men alla andra publiceringar kring coronaviruset ligger bakom betalvägg.

Våra papperstidningsprenumeranter har alltid betalat för vårt innehåll. Vi har aldrig delat ut tidningen gratis vid stora nyhetshändelser. Därför är det logiskt att alla är med och betalar för vår journalistik. Även de som läser digitalt. Att driva ett mediehus kostar stora pengar. Vid sidan om personalen, journalister och säljare, har vi stora kostnader för till exempel tryck och distribution. Ändå kostar tidningen varje dag inte mer än en liter mjölk. Skillnaden är att läsarna får tidningen hemburen i brevlådan varje dag. Mjölken får de hämta själva i butiken.

De som bara vill läsa nyheter på na.se betalar fyra kronor om dagen.

Att prenumerera digitalt kostar ännu mindre än en liter mjölk om dagen. De som bara vill läsa nyheter på na.se betalar fyra kronor om dagen. Det motsvarar kostnaden för två godisbitar om dagen. Inte mycket för en sajt som levererar nyheter från Örebro län dygnet runt, året runt. Prenumeranter som även vill kunna läsa e-tidningen – papperstidningen på nätet – betalar drygt sex kronor per dag. Då har de dessutom tillgång till ytterligare 40 tidningars e-tidningar och sajter i Sverige. Något som våra papperstidningsprenumeranter självklart också har tillgång till.

Jag skriver den här krönikan för att visa hur lite pengar det faktiskt kostar att prenumerera på trovärdiga lokala nyheter. På ett innehåll du alltid kan lita på framtaget av journalister som kontrollerat källor, som ifrågasatt informationen och som nyhetsvärderat den. Vår viktigaste uppgift är att granska, avslöja och visa på brister i samhället. Ofta leder våra granskningar till en förändring till det bättre. Det är absolut värt ett mjölkpaket om dagen. Eller några godisbitar.