Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför tar vinden en omväg

Artikel 113 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vinden finns till för att utjämna de tryckskillnader som uppstår i luften och tryckskillnaderna är knutna till temperaturskillnader.

Annons

Temperaturskillnader finns överallt, således finns det tryckskillnader överallt men det är de storskaliga temperaturskillnaderna som har förmåga att skapa kraftiga tryckskillnader. Det är då vi delar in luften i högtryck och lågtryck. Vinden försöker föra in luft från ett område med högre tryck till ett område med lägre tryck, ju större tryckskillnaden är desto kraftigare blåser det.

Men vinden strömmar inte raka vägen från högre till lägre tryck. På grund av jordens rotation avlänkas vinden åt höger på det norra halvklotet (åt vänster på södra halvklotet), vilket gör att strömningen går medurs runt ett högtryck och moturs runt ett lågtryck (och tvärtom på södra halvklotet). Under torsdagen hade vi ett högtryck över Brittiska öarna och ett lågtryck som bildades över Atlanten och passerade över Norrland mot Finland. Detta gav nordvästlig vind över Sverige och att lågtrycket var ganska djupt (meteorologiskt utryck för mycket lågt tryck) var orsaken till att det blev så kraftig vind. Mot Upplandskusten blåste det storm och byvindarna var upp i orkanstyrka.

Annons