Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datainspektionen säger nej till övervakning

Örebro läns landsting har fått tillstånd av länsstyrelsen sätta upp kameror på akutmottagningen vid USÖ. Men Datainspektionen är kritisk och vill riva upp beslutet, eftersom det kränker den personliga integriteten.

Landstinget har fått klartecken från länsstyrelsen att sätta upp fyra kameror vid akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Örebro. Kamerorna ska fungera som ett skydd för patienter och personal och underlätta polisutredningar som gäller hot- och våldssituationer.

Datainspektionen tycker inte att sjukhuset har visat att bildinspelningen som länsstyrelsen har gett tillstånd till väger tyngre än enskildas intresse för att inte bli övervakade i väntrummen. Därför vill Datainspektionen att sjukhuset inte ska få tillstånd till bildinspelning i de yttre och inre väntrummen.

Överfallslarm och väktare under utsatta tider kan användas som alternativa åtgärder, enligt Datainspektionen. Entrén och väntrummet vid akuten kommer också att byggas om, och Datainspektionen tror att det gör att övervakningsbehovet minskar. Nu ska förvaltningsrätten i Karlstad besluta vad som ska gälla för kameraövervakning vid USÖ.

Det finns tidigare fall där kameraövervakning på sjukhus har prövats. Skaraborgs sjukhus i Lidköping införde kameraövervakning i väntrummet vid akutmottagningen. Här gavs även tillstånd för att spela in material under hotfulla situationer under den tid som överfallslarmet aktiveras. Datainspektionen tycker att det här kan vara en rimlig lösning även för akutmottagningen vid USÖ.

Även Ryhovs sjukhus i Jönköping fick rätt att övervaka ett väntrum på akutmottagningen, efter ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen. Dock utan rätt till bildinspelning. Datainspektionen skriver att det här visar att den personliga integriteten är viktig vid kameraövervakning vid akutmottagningar.

Länsstyrelsen har inte samma åsikt som Datainspektionen. I beslutet om kameraövervakning skriver de att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset. Beslutet baseras bland annat på en rapport från USÖ, och länsstyrelsen har slagit fast att incidenter har skett under dygnets alla timmar, och därför behövs övervakning dygnet runt.

Örebro läns landsting har tillstånd för kameraövervakning i inre och yttre väntrum vid akutmottagningen fram till år 2014, men det gäller inte för ljudupptagning från kamerorna. Bildmaterialet får sparas i högst två månader.

Tidigare i år kom också en lag som gör det lättare att sätta upp övervakningskameror på allmän plats.

Så säger lagen

Tillstånd till kameraövervakning krävs för att en övervakningskamera ska få vara uppsatt så att den kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde.

Tillstånd till kameraövervakning ska ges om intresset av sådan övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

Vid bedömningen av intresset av kameraövervakning ska det särskilt beaktas om övervakningen behövs för att förebygga, avslöja eller utreda brott, förhindra olyckor eller andra därmed jämförliga ändamål.